Limak’tan elektrik üretimine 1 milyar dolar

Limak Holding, ortaklıklarıyla birlikte 3 bin MW’ın üzerinde bulunan elektrik üretimindeki kurulu gücünü, 5 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

MEHMET KARA

Halen ortağı oldukları projeler dahil, elektrik üretiminde 3 bin MW’lık kurulu gücü kontrol eden Limak Holding, yenilemeler, satın almalar, yeni yatırımlarla birlikte bu rakamı 3-4 yıl içinde 5 bin MW’a yükseltmeyi hedefliyor. 

Limak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, İstanbul’da bir grup gazeteciye şirketin faaliyetleri, yatırımları ve hedefl eriyle ilgili açıklamalarda bulundu. Grubun mevcut faaliyet alanları dışına çıkmayı düşünmediklerini ifade eden Özdemir, buna karşılık gerek yeni yatırımlar, gerekse satın almalarla birlikte işlerini büyütmeye devam etmeyi hedefl ediklerini söyledi. 

Limak Grubu’nun geçen yıl 3 milyar doların üzerinde ciro sağladığını kaydeden Özdemir, bunun yarısının enerji alanındaki faaliyetlerinden geldiğini vurguladı ve 2017 yılında toplam ciroyu 5 milyar dolara çıkarmayı hedeflediklerini anlattı. 

Hedef 5 bin MW’lik kurulu güç 

Elektrik üretimindeki kurulu güçlerini büyütmeyi düşündüklerini kaydeden Özdemir, iştirakleri de dahil edildiğinde mevcut kurulu güçlerinin 3 bin MW olduğunu, önümüzdeki 3-4 yıl içinde bunu 5 MW’a çıkarmayı hedefl ediklerini söyledi. 

Bu yıl elektrik üretimi tarafına 1 milyar dolar yatırım yapacaklarını anlatan Özdemir’in verdiği bilgiye göre, bu tutarın en büyük dilimini 1200 MW kurulu gücündeki Hamitabat Doğalgaz Çevrim Santrali’nin yenilenmesi yatırımı oluşturacak. Limak Grubu, tek başına özelleştirmeden aldığı Hamitabat’ta, 600 MW’lık iki ünite kuracak. Özdemir, “Yeni Hamitabat santralinin verimliliği mevcut yüzde 38 seviyesinden yüzde 61-62’ye çıkacak. 750 milyon dolarlık bu yatırım için Alman ve Belçika Eximbankları ile anlaştık. Yüzde 30-35 özkaynak, geri kalan kredi olacak” dedi. 

Hamitabat’ta üretim durmayacak 

Yeni Hamitabat santralinin yapım işini Gama Güç Sistemleri yüklendi. Ekipmanı Siemens sağlayacak. Ancak bazı ekipmanlarda Belçikalı bir firmanın teknolojisi de kullanılacak. Özdemir, Hamitabat’ta yeni üniteler devreye alınıncaya kadar mevcut santralin çalışmaya devam edeceği bilgisini paylaştı. Bunun nedeni ise Hamitabat’ın Avrupa enterkonnekte şebekesiyle Türkiye arasındaki bağlantının ve Trakya’da bölgesel şebeke dengesinin yönetildiği bir merkez olması. 

Özdemir, yine özelleştirmeden aldıkları 1050 MW kurulu güce sahip Yeniköy-Kemerköy termik santralini de modernize edeceklerini belirterek, “Yeniköy-Kemerköy’ün 300 milyon dolarlık rehabilitasyon yatırım kredisi de hazır. İki sene içinde bu yatırım tamamlanarak, santralin verimi artırılacak” dedi. 

Dağıtımda yılda 1.5 milyarlık yatırım 

Limak Holding, elektrik dağıtımında Boğaziçi, Uludağ, Akdeniz ve Çamlıbel EDAŞ’ların işletmesini yürüten Cengiz-Limak-Kolin konsorsiyumundaki üç eşit ortaktan biri. CLK, 11 ildeki faaliyetleriyle elektrik dağıtımında yüzde 35 pa ya sahip. Çalık Grubu ile Kosova’nın elektrik dağıtımını da ortak olarak yapan Limak, burada da yıllık 4.5 milyar kWh elektrik dağıtıyor. Nihat Özdemir, sahip oldukları dört elektrik dağıtım bölgesinde halen 500 milyon lira olan yıllık yatırım tutarının 2016’dan itibaren yıllık 1.5 milyar liraya çıkarılacağını açıkladı. 

Afrika’da da enerjici olacak 

Özdemir, Limak’ın yurtiçi çimento pazarında yüzde 12 paya sahip olduğunu, bunu gelecek üç yılda mevcut fabrikalardaki kapasite artışı ve yeni satın almalarla yüzde 20’ye çıkarmayı hedefl ediklerini söyledi. Afrika ülkelerinde de çimento tesisi kuracaklarını anlatan Özdemir, “Fildişi Sahili’nde 50 milyon dolarlık yatırımla çimento üretim tesisi kuracağız. Fildişi Cumhurbaşkanı görüşmemizde aynı yere elektrik santrali yapabilmemiz için de fırsat tanıyacaklarını söyledi. Mozambik’te ise 150 milyon dolarlık yatırım ile çimento fabrikası kuracağız” dedi. 

Müteahhitlik işlerine de değinen Özdemir, Cengiz, Kolin, Kalyon ve Mapa’dan oluşan ortaklarıyla 25.2 milyar dolara ihalesini kazandıkları 3. Havalimanının ilk etabı için 750 milyon euro köprü kredisi aldıklarını söyledi. 4.5 milyar euro tutarındaki kredi anlaşmasının mayısta imzalanacağını hatırlatan Özdemir “Bu kredi dört yılı geri ödemesiz toplam 16 yıl vadeli olacak ve yedi Türk bankasından sağlanacak” dedi. Özdemir’in verdiği bilgiye göre 10.5 milyar yatırımla tamamlanacak havalimanın ilk etabı için 5.5-6 milyar euro harcanacak ve ilk etabı 29 Ekim 2017’de hizmete açılacak. 

Kanal İstanbul ihalesine hazırlık 

Türkiye’nin gündeminde mayıs ayında ihaleye çıkarılması beklenen Kanal İstanbul, üç katlı tüp geçit ve üçüncü köprü bağlantı yollarının yapımı gibi çok büyük altyapı projeleri olduğunu söyleyen Özdemir, “Bunların hepsiyle ilgileniriz, ihaleye girip girmeyeceğimiz ise yaptığımız fizibilite sonrası belli olur” dedi.

Bugün elektrik ucuz ama 2017’de arz açığı çıkar 

Nihat Özdemir, enerjide arz fazlası oluşması nedeniyle elektrik fiyatlarının beklentilerinin altında seyrettiğini söyledi. Özdemir, bunda ekonomik büyümenin seçim atmosferi nedeniyle yavaşlamasının da etkisi bulunduğunu ifade ederek, “Ancak seçim sonrasında talebin artacağını ve yıl toplamında talebin yüzde 5 artacağını öngörüyorum. Bizim projeksiyonlarımıza göre 2017 sonrasında enerjide arz açığı ortaya çıkacak” dedi.

Güneşte hedefimiz 30 MW

Limak’ın elektrik üretim portföyünde 1.200 MW’lık Hamitabat doğalgaz çevrim santrali, 1.050 MW Yeniköy- Kemerköy termik santralinin yanı sıra yaklaşık 800 MW’lık hidroelektrik portföyü bulunuyor. Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Özdemir, Limak’ın güneş enerjisi lisans ihalelerinde 13.1 MW’lık lisans aldığını belirterek, hedefl erinin bunu 30 MW’a ulaştırmak olduğunu söyledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir