Metan gazında 37 milyar dolarlık potansiyel var

Türkiye'deki kömür madenlerinden elde edilebilecek metan gazı potansiyelinin 130 milyar metreküp civarında olduğunu belirten Koca, bu gazın parasal karşılığının 37 milyar dolar seviyesinde olduğunu ifade etti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

22. Dünya Petrol Kongresi'ne katılan Petrol İşleri Genel Müdürü (PİGM) Ömer Koca, Türkiye'nin mevcut metan gazı rezervinin 5,1 milyar metreküp olduğunu söyledi.

Koca, "Kömürden elde edilen metan gazında 130 milyar metreküplük potansiyel rezerv söz konusu. Bu gazın parasal olarak karşılığı 37 milyar dolarlık bir seviyesinde." dedi.

Koca, bir enerji şirketinin metan gazı ruhsatı alabilmesi için öncelikle talep ettiği bölgede maden işletme ruhsatına sahip olması gerektiğini belirterek, müracaat edilen bölgede çıkarılacak bir ton kömürden en az 5 metreküp metan gazı elde edilmesi şartı aranacağını bildirdi.

Kömür madeni damarlarında bulunan metan gazının, madencilik faaliyetinin güvenli şekilde yürütülmesi için ayrıştırılması gerekiyor. Ayrıştırma işleminin ardından ortaya çıkan gaz, sanayi ve evsel tüketimde kullanılabiliyor.