Okalin: Akaryakıtta birleşmeler olabilir
Starpet Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin,akaryakıt dağıtım sektöründe konsolidasyonbeklenebileceğini belirterek, "Pazar payınıartırmak isteyen şirketlerin birleşerek masraflarıminimize etmesi en mantıklı yoldur" dedi.
Mehmet KARA
Türkiye akaryakıt dağıtım sektörü, son yıllarda ciddi değişimlere sahne oldu. Rekabetin artırılması hedefiyle, dağıtıcı ve bayiler arasındaki bağlayıcı sözleşmelerin süresine devlet tarafından getirilen beş yıl sınırlaması, özelikle 2010 yılından itibaren sektörde ciddi bir hareketliliğe yol açmıştı. Uygulamanın başladığı yıl, sözleşme süreleri dolan binlerce akaryakıt bayisi dağıtıcı şirketlerle pazarlık masasına oturmuş, bunlardan pek çoğu başka bir dağıtıcıyla anlaşmayı tercih etmişti. Sektördeki hareketlilik izleyen dönemde oyuna yeni aktörlerin katılımıyla devam etti.
Sektördeki oyunculardan biri de 2005 yılında dağıtım ve pazarlama lisansı alarak "oyunda ben de varım" diyen Starpet. Şirket, yukarıda özetlediğimiz, son beş yıllık değişim rüzgarında öne çıkan markalar arasında. Gerek bayi sayısındaki artışla gerekse ürün yelpazesindeki genişlemeyle... Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, sorularımızı cevapladı. Sektörde özellikle ana ikmal noktasında rekabeti bozan bir durum olduğunu belirten Okalin, maliyet düşürmek ve pazar payı artırmak için bazı şirketlerin birleşmesinin beklenebileceğini de söyledi.
Starpet markasının kısa hikayesini anlatır mısınız?
Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım Pazarlama AŞ, 2005 yılında ana dağıtım şirketi olarak faaliyete başladı. Yüzde yüz yerli sermayeyle kurulan Starpet, yine aynı yıl Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama Lisansı aldı. Ardından bayilikler vererek ve dağıtım hizmeti sunarak sektördeki çalışmalarını genişletti.
2012 yılında yüzde 15 büyüme ve 900 milyon lira ciroya ulaştık. Bu rakamlarla, Türkiye’nin en hızlı büyüyen 100 şirketi içinde yer aldık. 2006 yılında madeni yağ üretimine başladık. 2008 yılında madeni yağ fabrikasını faaliyete geçirdik. Starpet olarak, akaryakıt sektöründe LPG de dâhil olmak üzere geniş bir ürün yelpazesiyle, müşterilerimize kaliteli hizmet ulaştırıyoruz. Şirketimiz bugün TÜRKAK ve TSE Kalite Belgeleri’ne de sahip...
Akaryakıt ve LPG pazarındaki hedefleriniz nedir?
Bir dönem LPG hizmetimizi partnerler ile yürüttük. Ama bugün LPG'deki satışlarımızı StarLPG markasıyla yapıyoruz. LPG’de 1.5 yıl içerisinde 100 bayiye ulaştık. Önümüzdeki dönemde ise tüm akaryakıt bayilerimiz LPG hizmetini StarLPG bayrağı altında sürdürecek.
Büyüme hedefinizde bayilikler mi yoksa kendi istasyonlarınız mı öncelikli?
Öz malımız istasyonların şirketimize kazandırılması önceliklerimiz arasında. Bunun yanında büyük şehirlerde yüksek volümlü istasyonlar açmaya devam ediyoruz. Bu bağlamda geçen ay İstanbul'da 4, Bursa ve Muğla'da 1'er adet olmak üzere 6 yeni bayilik verdik. Ayrıca özmal olarak da, Ankara’da 2, İstanbul’da 2, Kahramanmaraş’ta 2, toplam 6 istasyon için temaslarımız sürüyor. Görüşmelerimiz olumlu...
Sektörde rekabetin önünde engel ya da engeller var mı?
Rekabeti eşit şartlarda yaşamıyor olmamız, sektör için özellikle ikmal açısından kabul edilecek bir durum değil. Özellikle bu durumu ana ikmal noktasında yaşıyoruz. Şirketler arasında uçurumlar yaratarak rekabet etmemiz isteniyor.
Önümüzdeki dönemde bir konsolidasyon bekliyor musunuz?
Şirketimiz açısından konsolidasyon söz konusu değil. Ama sektördeki bazı firmalarda beklenebilir.
Sektörde satın alma ya da birleşmelere nasıl bakıyorsunuz?
Piyasaya yeni giren oyuncuların pazar payı alması ve hızla büyümesi için satın almalar çok önemli. Bu nedenle önümüzdeki günlerde yeni satın almalarla karşılaşacağız. Sektörde oyuncu sayısı hızla yükselerek 70’lere ulaştı. Aynı ölçekli veya pazar payı artırmak isteyen şirketlerin birleşerek masrafları minimize etmesi en mantıklı yoldur...
Petrolde depolama, dağıtım, satış dışında, üretim ve iletimle ilgili misiniz?
Türkiye enerjide dışa bağımlı bir ülke. Bu yüzden enerji arzı güvenliği konusu önem taşıyor. Bu alanda atılacak adımların Türkiye’nin dış politikasında dahi belirleyici etkisi var. Bu konuda Türkiye’nin bulunduğu pozisyona önemli katkıda bulunacak bir projeye hızla devam ediyoruz. Starpet’in 90 milyon dolarlık yatırımla kurduğu ve Adana Yumurtalık’ta bulunan 400 dönümlük depolama tesisi yakında faaliyete geçecek. Bu projeyle birlikte Türkiye enerji arzı güvenliği konusunda daha güçlü bir konumda olacak.
Irak'taki faaliyetleriniz ve hedefiniz?
Kuzey Irak bölgesinde 2011’in başlarından bu yana faaliyetteyiz. Distribütörlerimiz kanalıyla Dohuk, Zaho, Erbil, Süleymaniye, Basra, Kerbela, İlla, Kerkük, Musul ve Bağdat bölgelerinde madeni yağlarımızın satışı yapılıyor. Bu bölgelerdeki distribütörlerimizde toplam 70 personel istihdam ediliyor. Buralardaki pazar payımız ise yüzde 10 seviyelerinde. Erbil’de bir şirketimiz var. Bu şirketimiz üretim yapmıyor ama devlet ihaleleriyle ilgili çalışmalar yürütüyor.
Madeni yağda hedefimiz 10 bin tonluk satış
Starpet Garzan Akaryakıt Dağıtım ve Pazarlama AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Mahfuz Okalin, madeni yağ işine büyük önem verdiklerini ifade etti. Okalin, "Madeni yağda hedefimiz, 2013 yılını 10 bin ton civarında bir satışla kapatmak" diye konuştu.