OPEC'teki anlaşmazlık petrolü kötü vuruyor

Venezuela’nın düşen petrol fiyatlarına karşı çağrısı karşılık bulmayınca petrol fiyatları üzerindeki baskı kalkmadı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Selçuk ALTUN - dunya.com

Petrol fiyatlarının hızla değer kaybettiği son günlerde OPEC (Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü) üyelerinin hamleleri merakla bekleniyordu. 

Venezuela’nın düşen petrol fiyatların karşısında OPEC’i olağanüstü toplanması gerektiğini ve üretim miktarını azaltması gerektiğini iletmesinin ardından Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) Petrol Bakanı'ndan tam tersi açıklamalar geldi. BAE, üretim miktarını, petrol fiyatları 40 dolara bile düşse azaltmayacağını belirtti.

Bu açıklamaların ardından Brent ham petrol 61.31 dolar seviyesini test etti. Satış bakısının devam ettiği petrol fiyatları böylece son 5.5 yılın dip seviyesini gördü. 

Bu sabah itibari ile baktığımızda ise, bir miktar tepki alımları gelen petrol fiyatları 63 dolar seviyesinde hareket ediyor.

Fed'den gelecek açıklamalar bekleniyor

Bu hafta gerçekleştirilecek olan Fed faiz toplantısı için petrol fiyatlarındaki düşüklük önemli bir konu başlığı olacak. Toplantı sonrasında ham petrolün tepkileri merak ediliyor. 

Öte yandan Birleşik Arap Emirlikleri Enerji Bakanı'nın yaptığı açıklamada, petrol fiyatlarının 40 dolar/varil seviyesine kadar gerilemesi durumunda dahi OPEC’in üretimi düşürme kararı almayacağını ifade etmesi, petrol fiyatlarının yukarı yönlü hareketlerini baskılıyacak bir unsur olarak değerlendiriliyor.

Petrol sepeti 1 haftada 5,37 dolar düştü

OPEC Haber Ajansı OPECNA'dan yapılan açıklamaya göre, OPEC tarafından referans fiyat olarak belirlenen sepetinin varil fiyatı 5 Aralık'ta sona eren haftada, 5,37 dolar düşüşle ortalama 61,32 dolar oldu.

OPEC Petrol Sepeti, bir önceki hafta ortalama 66,39 dolar seviyesindeydi.