Petrol, tarihi yükseliş sonrası düşüşe geçti

Dün yüzde 6'yı bulan bir yükselişle 58 doları aşan petrol fiyatları, yeni güne düşüşle başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

dunya.com

Suudi Arabistan’ın önümüzdeki ay Asya’ya satacağı petrolün fiyatını yükseltmesinin ardından petrol fiyatları dün yaklaşık yüzde 6 yükseldi. 

İran'ın nükleer programının sınırlanması için ön anlaşma imzalanması da düşüşte etkili oldu ve Brent petrolü 58,20 seviyesine kadar çıktı. 

Bu sabah itibariyle baktığımızda gün Goldman Sachs tarafından yayımlanan ve ABD'nin petrol üretiminin azalması için fiyatların aylarca düşük kalmasının gerektiği olduğunu belirten raporun ardından hafif geri çekilme yaşandığı gözleniyor. 

Brent petrolün varil fiyatı sabah saat 09:40 itibariyle yüzde 1,09 düşüşle 57,20 dolar seviyesinden işlem görüyor. 

ABD petrol stokları baskı oluşturuyor

Spekülatörlere göre Suudi Arabistan'ın petrol talebinde oluşan iyileşme sinyalleri petrol fiyatlarının yukarı tırmanmasına yardım etse de, ABD petrol stoklarının rekor düzeyde yüksek kalmaya devam etmesi, yükseliş trendine baskı oluşturuyor. 

ABD'de stoklarının yüksek marjda seyretmesinin ardından, ABD stok fazlası petrolde, akaryakıt üretimini artırarak baş etmeye çalışacak. İran ile yapılan görüşmeler sonucunda Haziran ayında anlaşma metni yayınlanacak ve İran'ın devam eden yaptırımların devam edip etmeyeceği belli olacak. Şayet İran'a olan yaptırım kalkar ise hem günlük 950 bin varillik ekstra üretim eklenecek, hem de İran'ın elinde var olan Frozen Asset denilen dondurulmuş petrol varlıkları da ortaya çıkarak yeni bir arz kaynağı gösterilecek.