"Yalıtım konusunda AB'nin 7 kat gerisindeyiz"

Türkiye, son yıllardaki yatırımlara rağmen yalıtım konusunda AB ülkelerinin 7 kat gerisinde bulunuyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Isı, Su, Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ertuğrul Şen, yalıtım sektörü için 2013'ün inişli çıkışlı bir yıl olduğunu söyledi. 

Sektörde geçen yıl ortalama yüzde 10 büyüme yaşandığına işaret eden Şen, bazı yalıtım branşlarında bu oranın daha da yükseldiğini belirtti. 

Şen, Türkiye'de kişi başına yalıtım malzemeleri tüketiminin 2011'de 0,15 metreküp olarak gerçekleştiğine dikkati çekerek, AB ülkelerinde ise bu rakamın ortalama 1,0 metreküp olduğunu kaydetti. 

Türkiye'nin, son yıllardaki olumlu gelişmelere rağmen halen AB ülkelerinin 7 kat daha gerisinde bulunduğunu vurgulayarak, "Bu rakamları ABD ile karşılaştırıldığında daha da gerisinde olduğumuzu söyleyebiliriz. Özellikle ısı yalıtım malzemesi kalınlıkları ülkemizde ortalama 4-5 santimetreyken, gelişmiş Avrupa ülkelerinde 15-20 santimetre gibi kalınlıklarda uygulanmaktadır. Biz de uygulanan TS825'in öngördüğü metrekare başı elektrik tüketimi, aynı amaçla hazırlanmış Avrupa ülkelerindeki benzer standartların öngördüğü elektrik tüketiminin 4-5 katıdır" şeklinde konuştu. 

Sektörün 5 milyar euro cirosu var

Sektörün ekonomik gücünden çok konjonktürel önemine vurgu yapmak gerektiğini dile getiren Şen, "Günümüzdeki tüm önemli ve uluslararası gündemi olan kavramlarla ilişkisi bulunan bir sektörüz. Enerji, çevre ve istihdam. Bunlara alt başlıklar eklemek de mümkün. Yapı güvenliği, sağlık ve konfor gibi çoğaltılabilecek başlıklar bulunuyor" ifadelerini kullandı. 

Sektörün mal ve hizmetlerle birlikte cirosunun 5 milyar euroyu bulduğunu vurgulayan Şen, ancak bu rakamın gelişimine ve geleceğine bakmak gerektiğini anlattı. 

Şen, 10 yıl önceki rakamların, şimdikinin 10-15 kat gerisinde olduğuna işaret ederek, "Daha deşifre edilmemiş yüzde 90'lık pazar olduğunu söyleyebiliriz. Yalıtım sektörünün geleceğini yine bu sektörün aktörleri ve kamu belirleyecektir. Tabii son sözü tüketici veya faydalanıcı söyleyecek ancak kısa ve orta vadede ana aktörler belirleyici role sahipler" diye konuştu.