Romanya'nın petrol keşfi Karadeniz'de umutları artırdı

Karadeniz'de uzun yıllardır petrol ve doğalgaz arayan Türkiye için Romanya açıklarında keşfedilen rezerv yeni bir umut doğurdu

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Romanyalı OMV Petrom'un, Karadeniz açıklarında yeni bir petrol rezervi keşfettiğini bildirmesinin ardından gözler Türkiye'nin bölgedeki aramalarına çevrildi. 

Avusturyalı OMV şirketinin Romen iştiraki OMV Petrom, dün Karadeniz kıyısından 60 kilometre açıktaki sığ sularda petrol rezervi keşfettiğini duyurdu. Petrol Ofisi'nin de sahibi olan OMV, deniz yatağının 2 bin metre altındaki rezervin yaklaşık olarak günlük 1,5 ile 2 bin varil üretim potansiyeli bulunduğunu açıkladı. 

Karadeniz'de bulunan petrol rezervi, Türkiye için de umut oldu.  

Yetkililer, Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı'nın (TPAO), OMV Petrom'un keşfettiği rezerve bitişik parsellerde aramalarını sürdürdüğünü belirterek, bölgedeki yeni keşiflerin Karadeniz'e yabancı yatırımcı ilgisini artırabileceğini kaydetti. 

Karadeniz'de petrol ve gaz arama faaliyetleri 

Karadeniz'in Türkiye'ye ait parsellerinde 7 ile 10 milyar varil petrol rezervi olduğu tahmin ediliyor. 

TPAO'nun Karadeniz'deki faaliyetleri ise 70'li yıllardan beri devam ediyor. TPAO, 2004-2013 yılları arasında Karadeniz'de BP, Petrobras, ExxonMobil ve Chevron ile yapılan ortak arama çalışmaları kapsamında çeşitli bölgelerde "ultra derin deniz" sondajları dahil bir çok proje gerçekleştirdi.  

TPAO'nun 130 milyon dolar değerindeki sismik arama gemisi Barbaros Hayrettin Paşa da Akdeniz'deki aktivitelerinin ardından şu anda Karadeniz açıklarında faaliyetlerini sürdürüyor. 

Bu konularda ilginizi çekebilir