Sektörün en büyük destekçisiyiz ve sahip çıkıyoruz
Eş zamanlı olarak düzenlenen Automecanika İstanbul ve Petroleum İstanbul fuarlarının açılışında konuşan Bakan Yıldız, sektörün en büyük destekçisi olduklarını ve sahip çıktıklarını söyledi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
İSTANBUL - Güneydoğu Avrupa ve Avrasya bölgesindeki tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getiren Automechanika İstanbul ve paralel olarak düzenlenen Uluslararası Petrol, LPG, Madeni Yağ Ekipmanları ve Teknolojileri Fuarı olan Petroleum İstanbul 11 Nisan 2013 Perşembe günü, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız tarafından açıldı.
Açılış konuşmasında sektörün en büyük destekçisi olduklarına ve sahip çıktıklarına değinen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, "Türkiye bir değişim, büyüme içerisinde. Bu değişimi yönetirken, kamu elindeki varlıkları makul oranda özel sektöre devrederken, tabi ki özel sektörün özelliklerine dikkat edecek ve onlara portföyünde yer verecek. Çünkü bu sektör bundan sonra el ele LPG gibi, petrol ve ürünleri gibi tamamen özelleşmiş bir yapının özel sektör eliyle yürümesini sağlamak tabi ki bize düşen görevdir" diyerek fuarlar için "Başarılı bir organizasyon, başarılı bir fuarcılık" ifadesini kullandı.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş, T.C. Milletvekili Mahmut Mücahit Fındıklı, Birleşik Meksika Devletleri Türkiye Büyükelçisi Jaime Garcia Amaral'ın konuşmalarıyla yer aldığı açılışta, Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği (TAYSAD) Başkanı Hayri Kaya ve Enerji Fuarcılık Yönetim kurulu Başkanı Sertaç Komşuoğlu'da önemli açıklamalarda bulundu.
Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Hasan Köktaş ise Petroleum Istanbul fuar ve konferanslarının her geçen yıl daha da büyüyen ve gelişen bir etkinlik niteliği taşıdığını belirterek, ''Bu ileriye gidişi sağlayan temel unsur ise Türkiye petrol piyasasının büyümesi ve gelişmesidir. Her geçen yıl sektörde rekabet artmakta, piyasaya yeni oyuncular katılmakta, kalite ürün ve hizmet çeşitliliği gelişmektedir" dedi.
Petrol sektörünün yatırımcılar için bir cazibe merkezi olmayı sürdürdüğünü kaydeden Köktaş, 2012 yılında sektördeki şirketlerin finansal piyasalarda da ilgi odağı olması ve Türkiye'nin en büyük şirketlerinin başında petrol endüstrisi şirketlerinin bulunmasının da son derece olumlu olduğunu söyledi.
Taşıt Araçları Yan Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Hayri Kaya da TAYSAD olarak Automechanika İstanbul Fuarı'nı 2001 yılından bu yana desteklediklerini belirterek, fuarın Türk otomotiv tedarik sanayinin yerel bölgesel ve uluslararası pazarlara açılması için bir buluşma platformu sağladığını kaydetti.
Otomotiv Yan Sanayinin,otomotiv ihracındaki payı yüzde 45'e yükseldi, sektör 2013'de 20 milyar dolarlık ihracatı hedefliyor!
Bu yılki partner ülkenin Meksika olduğu Automechanika İstanbul, bölgedeki tüm otomotiv üretim ve onarım profesyonellerini bir araya getirerek, 38 ülkeden, %40'ı yabancı olmak üzere toplam 1.200 katılımcısı ile pek çok ilke de imza atacak. TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde 14 Nisan'a kadar görülebilecek.
Finansal büyüklüğü 125 milyar TL'ye ulaşan Türkiye akaryakıt, LPG ve madeni yağ sektörlerini temsil eden Petroleum İstanbul Fuarı da aynı tarihlerde paralel olarak düzenleniyor.
Açılış seremonisinde, Hannover Fairs International Almanya Kıdemli Başkan Yardımcısı Wolfgang Lenarz,
Messe Frankfurt Almanya Başkan Yardımcısı Michael Johannes da yaptıkları konuşmalarda özetle fuarın önemine değinerek, organizasyona tüm dünyadan yoğun ilgi olduğunu ve başarılı bir fuar olacağına inandıklarını dile getirdiler.
Fuar, enerji piyasalarına yönelik yasal düzenlemelerin ardı ardına gündeme geldiği bu dönemde, önemli bir etkinliğe sahne olacak. 11. Uluslararası Petroleum İstanbul Fuarı'na, petrol, LPG, madeni yağ ve ekipman sektörlerinde faaliyet gösteren yerli ve yabancı 200'ü aşkın firmanın katılıyor. Sektörün dünyada ve Türkiye'de en büyük oyuncularının katıldığı fuarın, geçmiş yıllara oranla daha fazla ziyaretçiyi ağırlaması bekleniyor.
Fuara Avrupa'dan büyük ilgi var!
Fuara en büyük katılım, Almanya'dan gerçekleşiyor. Türkiye'de gerek kendileri, gerekse Türk ortaklarıyla faaliyet gösteren 6.500 Alman KOBİ'sinin olması, bu ilginin önemli bir göstergesi olarak belirtiliyor.
2001 senesinden itibaren fuara katılıp ve çok büyük ilgi gösteren bir diğer ülke ise, İtalya. Üretimlerinde öncelik olarak inovasyona önem veren İtalya'nın katılımcı sayısı bu yıl iki katına çıktı. Fransa, İngiltere, Singapur, Avusturya, Hırvatistan, Hindistan, Pakistan ve Tunus'un İlk defa milli katılım gösterdiği fuara, Renault Mais de katılıyor. Renault, bir ilke atarak yeni modelinin lansmanını fuarda yapacak.
Fuara katılan önemli markalar arasında, BOSCH, Türk Henkel, Mirka (Finlandiya) bulunuyor.
Çin, Kore ve Taiwan'dan çok bilinen önemli markalar ve firmalarla üst düzey bir katılım gerçekleştiriyor. WESTLAKE, CHEZHOU, BAOFENG, RUILI, RUIZHOU, bunlardan en önemlileri arasında yer alıyor. Fuara ülke olarak katılan İran'ın, en önemli firmalarından biri olan Subco da fuarda olacak. Ayrıca, İspanya, Polonya, Hollanda, Avusturya, İsviçre, Hırvatistan ve Sırbistan da önemli firmalarla fuara katılan ülkeler arasında bulunuyor.
OPET Petrolcülük Aygaz'la birlikte yer aldığı fuarda, marka gücünü anlatan stant tasarımıyla dikkat çekti. OPET Genel Müdürü Cüneyt Ağca, fuarda 2012 yılını değerlendirdi, pazarın üzerinde büyümeye devam ettiklerini belirtti. OPET'in, Tüpraş'ın ortaklığı olan tek dağıtım şirketi ve depolama kapasitesi en yüksek akaryakıt şirketi olduğunu vurgulayan Ağca, aynı zamanda Türk Hava Yolları ile jet yakıtı alanındaki ortaklıklarının THY'nin Türkiye'deki tek jet yakıtı tedarikçisi olduğuna işaret etti. OPET'in yeni karakteri OPEDO fuarın sevilen yüzü olurken OPEDO'ya reklam filmlerinde eşlik eden Ajda Pekkan, katılımıyla OPET standına renk kattı. Pekkan, OPET yöneticileri ve OPEDO ile birlikte poz verdi.