Türkiye'ye Şangay'da ilk görev

Türkiye, Şangay 5'lisinde 2017 Enerji Kulübü başkanı oldu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Şanghay İşbirliği Örgütü Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanlığına oybirliğiyle Türkiye seçilirken, ilk defa üye olmayan bir ülkeye dönem başkanlığı görevi verildi.              

Enerji Bakanlığı'ndan verilen bilgiye göre, Türkiye'nin 22 Kasım'da yaptığı "Sadece üye ülkeler değil, tüm statülerdeki ülkeler de dönem başkanlığını üstlenebilsin" önerisi kabul gördü ve örgütte "diyalog partneri" statüsü olan Türkiye Enerji Kulübü'nün 2017 dönem başkanı oldu.      

Cumhurbaşkanı hafta sonunda son dönemde gerilen Türkiye-AB ilişkilerini değerlendirirken Türkiye'nin tek alternatifinin AB üyeliği olmadığını belirtmiş, "Mesela, Şanghay beşlisi içerisinde Türkiye niye olmasın?" ifadesini kullanmıştı.              

Türkiye örgütte diyalog partneri statüsü ile yer alıyor, ancak örgütün Enerji Kulübü'nün kurucuları arasında yer alıyor.              

Enerji Bakanlığı'nın konuyla ilgili bilgi notunda, "Enerji Kulübü üye ülkelerin enerji ile ilgili gündeme alınmasını istedikleri konuları, sorunları, fırsatları ya da tehditleri dile getirdikleri ve çözüm yolunun bulunması konusunda istişare mekanizmalarını işletebildikleri önemli bir platformdur" ifadeleri kullanıldı.              

Enerji Bakanlığı, kulübün enerji stratejilerinin koordinasyonu ile üye, gözlemci ve diyalog partnerleri arasında uzun dönemli politikaların desteklenmesi, yatırım planlarının koordinasyonun sağlanması, enerji güvenliği konusunda ortak önlemlerin alınması gibi konuları de ele aldığını belirtti.