UEDAŞ’tan 5 yılda 1.2 milyar TL’lik yatırım hedefi

Türkiye’nin elektrik kaçaklarını tespit eden ilk cihazı olan Çekirge’yi üreten Uludağ Elektrik Dağıtım AŞ (UEDAŞ), hizmet bölgelerinde yaklaşık 1.2 milyar TL’lik yatırım hedefliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Büşra KOSİF

BURSA - Uludağ Elektrik Dağıtım A.Ş.’nin (UEDAŞ) hizmet bölgelerinde yaklaşık 1.2 milyar TL’lik yatırım hedefleri olduğunu açıkladı. UEDAŞ’ın 2016 yılında yüzde 4.8 civarında büyüdüğünü söyleyen UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, 2016 yılında hizmet bölgelerinde yaklaşık 255 milyon liralık yatırım yaptıklarını ifade etti. Efe, 2017 yılında ise 241 milyon TL yatırım yapmayı planladıklarını anlattı.

Bursa, Balıkesir, Çanakkale ve Yalova illerinde 35.501 kilometre alanda toplamda 2.9 milyon müşteriye hizmet veren Güney Marmara’nın elektrik dağıtım şirketi UEDAŞ Genel Müdürü Mesut Efe, düzenlediği basın toplantısında bazı basın mensuplarıyla buluştu. Toplantıda UEDAŞ’ın gelecek dönem yatırım hedefl erinden bahseden Efe, şebeke yatırımlarının yanında, arızaların azaltılmasına dönük çalışmalarının da olacağını aktardı. Çalışmalarını daha hızlı hayata geçirmek için teknoloji ve Ar-Ge yatırımları da yapacaklarını ifade eden Efe, “Yazılımla noktasal bazda tüm arızaları tespit edebilecek konuma geldik. TEİAŞ’ın 41 trafo merkezinden enerji alıyoruz. 2010- 2015 sonuna geldiğimizde yüzde 73 arızayı ortadan kaldırma durumumuz söz konusu. Yapacağımız yatırımlar, bakım onarım çalışmalarımız ile bu yüzde 27’lik kısmı da hızlı bir şekilde aşağı çekebileceğiz” diye konuştu.

Ar-Ge bütçesini 2’ye katladı

Ar-Ge ve inovasyona önem verdiklerini belirten Efe, 2016-2020 yıllarını kapsayan 3. uygulama döneminde, bir önceki dönem 6 milyon lira olarak belirlenen Ar-Ge bütçesini 12 milyon liraya arttırarak iki katına çıkardıklarını kaydetti. Ar-Ge çalışmalarını daha da yoğun bir şekilde sürdürmeyi planladıklarını ifade eden Efe, “Projeler arasında özellikle TÜBİTAK Trafo İzleme projesi, Denizaltı Robotu Tasarım projesi, Hibrit Haberleşme ile Sayaç Okuma projesi ve Orta Gerilim Regülasyon projesi ile ELDER koordinesinde yürütülen Türkiye Akıllı Şebekeler 2023 Vizyon Belirleme projesi yer alıyor” dedi.

Türkiye’nin elektrik kaçaklarını tespit eden ilk cihazı olan Çekirge’nin UEDAŞ tarafından üretildiğini hatırlatan Efe, “Projenin amacı kaçak elektrik kullanımını tespit ederek kaçak kullanım oranını düşürmek. Üretilen cihaz kaçak elektrik kullanımı ile mücadelede Türkiye’de üretilen ilk cihaz olma özelliğini taşıyor” ifadelerini kullandı. Çekirge projesi sayesinde sayaç firmalarına da katkıda bulunduklarını belirten Efe, sayaçların geliştirilmesini sağladıklarını söyledi.

UEDAŞ’ın mega yatırımlarından biri olarak adlandırdıkları SCADA projesinden de bahseden Efe, “SCADA DMS’nın hayata geçmesi ile UEDAŞ merkez ofisinde bulunan büyük bir ekrandan şebekede oluşan elektrik kesintileri anında görülebiliyor. Hizmet bölgelerimizi kapsayan proje ile SCADA Merkezimizde arıza durumunda bilgisayar üzerinde manevra yaparak alternatif hattan enerji verilebiliyor. Eğer alternatif hat yoksa ve kesinti uzun sürecekse kesintiden etkilenen abonelere kısa süre içinde SMS ile detaylı bilgi verme imkanına sahip oluyoruz. Projenin tamamlanmasıyla birlikte müşterilerimize kesintisiz ve daha kaliteli enerji arzı sunacağız” diye konuştu.

Elektrik kesintisi endeksi bilgileri doğruyu yansıtmıyor

Bazı kuruluşlar tarafından açıklanan elektrik kesintisi endeksi bilgilerinin doğruyu yansıtmadığını ifade eden Efe, “Normalde elektrik kesinti endeksi onların dağıtım şirketlerinin web sayfalarını taramak suretiyle 48 saat öncesinde belirtilen kesintiler kapsayacak şekilde yapılan bir çalışma. Bunlar arıza kesintisi değil, planlı bakım kesintileri. Onlar, planlı kesintileri topluyor ve kendince bir sıralama yapıyor. Bu sıralamaların neredeyse hepsinin tepesinde biz vardık. Müşteri algısını yanlış yönlendirmemeleri için bu konuda da dönüş yaptım ama hakkımızı aramaktan aciz olamayız. Mahkemeye vermekse o noktaya da gidebiliriz” ifadelerini kullandı. Efe konunun güvenilir kaynaklarla yapılması için çalışmaları olduğunu da aktardı.

Bu konularda ilginizi çekebilir