Yatırım tutarı 17 milyar doları bulacak

SOCAR Türkiye Başkanı Kenan Yavuz: "Hedefimiz Petkim Yarımadası'nda 2018 yılında 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmak"

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL  - Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Başkanı Kenan Yavuz, Petkim Yarımadası'nda 2018 yılında 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmayı hedeflediklerini belirterek, "STAR Rafinerisi ve TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak. SOCAR, Türkiye ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı olacak" dedi.

 
Yavuz, Azerbaycan Devlet Petrol Şirketi (SOCAR) Türkiye Ege Rafinerisi Stratejik Teşvik Belgesi (STAR Rafineri) takdim töreninde yaptığı konuşmada, geçen yıl 25 Ekim'de törenle rafinerinin temelinin atıldığını anımsattı.
 
İlk stratejik teşvik belgesinin kendilerine verilmesinden gurur duyduklarını söyleyen Yavuz, Stratejik Teşvik Belgesiyle yatırımlarına katma değer vergisi istisnası, gümrük muafiyeti, yatırımda yüzde 50 katkı oranı, iş veren sigorta payının 7 yıl süreyle devlet tarafından ödenmesine ve ilk kez uygulanan inşaat harcamalarında KDV iadesine ve 50 milyon liralık üst sınır ile faiz desteği sistematiğinde devam edeceklerini vurguladı.
 
Yavuz, "Şirketimize verilen stratejik yatırım belgesinin, Petkim Yarımadası'nı ülkemizin rafineri, petro kimya, enerji, lojistik entegrasyonuna sahip örnek bir üretim üssü haline getirme vizyonumuza çok büyük katkısı olacak. Petkim'i aldığımız günden bu güne kadar Petkim'e 2,5 milyar dolar ödedik. Özelleştiğimiz günden bu güne kadar Petkim'de 250 milyon dolar yatırım yaptık. Şu anda 250 milyon dolarlık yatırım portföyümüz söz konusu. 2010-2018 döneminde Petkim Yarımadasına rafineri, petro kimya, enerji ve liman yatırımlarımız da dahil olmak üzere 6 milyar dolarlık bir portföyden daha bahsediyoruz" şeklinde konuştu.
 
"Petkim Yarımadasına 9 milyar dolar yatırım yapacağız"
 
SOCAR olarak, Petkim Yarımadasına Petkim'in satın alınması ile birlikte yaklaşık 9 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirten Yavuz, şunları kaydetti:
"STAR Rafinerisi ve TANAP projesi ile birlikte Türkiye'ye yapacağımız yatırımın tutarı 17 milyar dolara ulaşacak ve Türkiye ekonomi tarihinin en büyük doğrudan yatırımcısı SOCAR olarak biz olacağız. Rafinerimizi Petkim'in hammadde ihtiyacını karşılayacak şekilde konfigüre ettik, rafinerimizde üretilecek 10 milyon ton rafinaj ürününün 3 milyon tonu bizzat Petkim tarafından tüketilecek. Böylece Petkim taşıma, stoklama ve kalite maliyetlerinden minimum 100 milyon dolar tasarruf sağlayacak.
Petkim Yarımadasında yapacağımız petro kimya, liman ve enerji yatırımları ile birlikte tarihsel performansını dört kat daha iyileştirerek yolunuza emin adımlarla devam edeceğiz. Hedefimiz Petkim Yarımadasında 2018 yılında 15 milyar dolar ciro, 5 bin çalışan, 5 milyar dolar ihracata ulaşmak. Böylece 'İki devlet, bir millet' olan Azerbaycan ve Türkiye ekonomilerine, yani büyük Türk milletine hizmet etmenin gururunu yaşamış olacağız."
 
"Yatırım maliyetimiz 1 milyar dolar olumlu etkilenecek"
 
Bir gazetecinin, "Teşvik sisteminden alacağınız katkı ile toplam maliyette ne kadar düşüş olacak" sorusuna ise Yavuz, 10 yıllık süre içerisinde yatırım maliyetlerinin 7 milyar lira civarında olacağını söyledi. Yavuz, "Bu 7 milyar liranın yarısını tamamlayıncaya kadar vergi ödemesi hemen hemen hiç olmayacak. Tüm teşviklerle beraber yatırım maliyetimizin 1 milyar doların üzerinde olumlu anlamda etkileneceğini düşünüyoruz" dedi.
Diğer stratejik teşvik yatırımlarının Petkim'in kapasite arttırımına ilişkin olduğunu ifade eden Yavuz, "Yüzde 13 kapasitesini arttıracak stratejik yatırımımız devam ediyor. Bu yatırımla ilgili müracaatımız var. Önümüzdeki günlerde başka stratejik yatırım taleplerimiz de olacak" bilgisini de verdi.
SOCAR Başkanı Rövnag Abdullayev de, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a bu projeye verdikleri destekten dolayı teşekkür etti. Abdullayev, "SOCAR, en büyük yatırımcı olarak Türkiye'de çalışacak. Türkiye yatırımlarını daha da arttıracak" dedi.
Abdullayev, törende konuşmaların ardından, STAR Rafineri'nin stratejik teşvik belgesini Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'ın elinden aldı.