Yatırımcı, Jeotermalde risk almakta zorlanıyor

Dünya Bankası Jeotermal Enerji Uzmanı Fridriksson, jeotermal enerji alanındaki keşif ve sondaj çalışmalarının yüksek maliyetlerle yapıldığını, bu sebeple yatırımcının bu riski almakta zorlandığını belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Dünya Bankası Jeotermal Enerji Uzmanı Thrainn Fridriksson, Türkiye'nin jeotermal enerji alanında oldukça büyük bir yatırım potansiyeline sahip olduğunu dile getirerek, Türkiye'nin 5 yıl içinde jeotermal enerjide hedeflediği 2 bin megavat kurulu güce ulaşabileceğini söyledi.

Jeotermal enerji alanındaki keşif ve sondaj çalışmalarının yüksek maliyetlerle yapıldığını anlatan Fridriksson, yatırımcının bu riski almakta zorlandığını ifade etti.

Fridriksson, risklerin azaltılmasına yönelik Dünya Bankası, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve Uluslararası Finans Kurumu gibi kuruluşların yatırımcıya destekleyici kredi sağladığını ve bu durumun da Türkiye'deki yatırımları artırdığına işaret etti.

Türkiye'de jeotermal enerji santrallerine verilen elektrik alım garantisinin de yatırımcının önünü görmesini sağladığını bildiren Fridriksson, "Bu gelişmelerin hepsi jeotermal enerjinin gelişmesine olumlu katkı sağlıyor. Türkiye’nin son 10 yılda jeotermal enerjiden elektrik üretim kapasitesini artırıp dünyada ilk 7 ülke arasına girmesi tesadüf değil" diye konuştu.

Maden Tektik ve Arama Genel Müdürlüğünün (MTA) de jeotermal enerji yatırımlarının artmasına önemli katkı sağladığını dile getiren Fridriksson, "MTA eliyle çeşitli amaçlar için açılan kuyular özel sektöre devredildikten sonra yatırım önündeki riskler en aza inmiş oldu ya da büyük oranda minimize edildi" değerlendirmesinde bulundu.

"Kamu yatırımcıyı destekliyor"

Uluslararası Jeotermal Birliği (IGA) Başkanı Alexander Richter de Türkiye'de kamunun, yerli ve yenilenebilir enerji kaynağı kullanımına öncelik verdiğini ve bu kapsamda jeotermal enerjiden elektrik üretiminde alım garantisi uygulamasının da yatırımcıyı teşvik ettiğini söyledi.

Richter, yatırımlarda kamu ve özel sektörün birlikte çalıştığını belirterek, "Hükümet, alım garantisiyle yatırımcıyı destekleyerek yatırımların hızlanmasına yardımcı oldu. Bu da jeotermal enerjiye ilgiyi daha da artırdı. Türkiye’de özel sektör ve kamu yatırımlar konusunda üzerine düşen görevi yapmış görünüyor" dedi.

Richter, jeotermal enerjinin elektrik üretiminin yanında tarım, seracılık, sebze kurutmacılığı ve ısıtma gibi farklı alanlarda da kullanılan temiz bir kaynak olduğunu sözlerine ekledi.

Bu konularda ilginizi çekebilir