Yenilenebilir enerjiler, savaş bölgelerinde hayat kurtarabilir

Merkezi olmayan yenilenebilir enerjilerin ihtiyacı olan insanlara ucuz bir kaynak sağlayabileceği belirtiliyor

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

DİDEM ERYAR ÜNLÜ

Yenilenebilir enerjiler savaş, açlık veya doğal afetle mücadele eden insanların sorunlarına çözüm sunabilir mi? Bu soruya hemen “evet” cevabını vermek zor. Ama dünyadaki birçok uygulama, yenilenebilir enerjilerin gerçek bir çözüm olabildiğini gösteriyor. 

Bir grup İngiliz yatırımcı, merkezi olmayan yenilenebilir enerjilerin ihtiyacı olan insanlara ucuz bir kaynak sağlayabileceğine inanıyor. 

Hafif solar paneller 

John Hingley tarafından kurulan Renovagen isimli şirket, savaş bölgelerinde kullanılabilecek hafif ve kolaylıkla taşınabilen solar paneller üretiyor. Renovagen’in ürettiği 9 milimetre kalınlığındaki solar paneller bir halı gibi kıvrılarak rulo halinde taşınabiliyor. 

Hingley, şu sıralar ABD ordusu ile görüşmelerini sürdürüyor. Irak ve Afganistan savaşları sırasında yakıt konvoylarında 3 bin ABD askerinin hayatını kaybettiğini söyleyen Hingley, hafif solar paneller sayesinde benzer bölgelerde enerji kaynağı sorununun çözüleceğini ifade ediyor.

Elektriksiz şarj olan telefonlar 

Daniel Becerra tarafından kurulan BuffaloGrid, elektrik ihtiyacı olmadan cep telefonlarını şarj edebilen bir sistem geliştirdi. Buff aloGrid ağı güneş enerjisi dahil hiçbir enerji kaynağına ihtiyaç duymadan mobil telefonları şarj edebiliyor. Kullanıcılar bir metin mesajı ile sistemin kilidini açabiliyorlar. Şirket bu mesajı büyük operatörler tarafından değer taşıyan bir veriye dönüştürüyor. Dünya genelinde enerjiye ulaşamayan en fakir halklarının bile mobil telefon kullandığını ifade eden şirket, bu sisteme büyük bir ihtiyaç duyulduğunu ifade ediyor. Becerra, Birleşmiş Milletler’in sistem ile ilgilendiğini söylüyor. 

Şebekeye bağlı olmayan solar sistemler 

Bboxx adındaki bir başka şirket ise, off -grid solar sistemler geliştiriyor. Şirketin geliştirdiği solar ev sistemlerinin adı BB17. Şebekeye bağlı olmayan bu sistemler içlerinde Kenya, Ruanda ve Uganda’nın olduğu 35 ülkede çalışıyor. Bboxx’un hedefi de, dünyanın en fakir bölgelerine elektrik kaynağı sağlamak. Şirketin kurumsal kalkınma direktörü Varun Sharma, “Bu bölgelerdeki elektrik ihtiyacını farklı yöntemlerle karşılamaya çalışıyoruz. Faaliyet gösterdiğimiz bölgelerin enerji satın alacak ve bunu çalıştıracak imkanları yok” diyor.