Yerli kömür yatırımcıları yeni teşvikten umutlu
Enerji şirketleri, bu yıl sonuna kadar yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerine verilecek teşvik oranı ve temin edilecek enerji miktarını "olumlu bir başlangıç" olarak değerlendirirken, gelecek yıl bu miktarın daha da artmasını bekliyor.
Türkiye Elektrik Ticaret ve Taahhüt Anonim Şirketi (TETAŞ) tarafından yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerinden bu yıl temin edilecek enerji miktarı 6 milyar kilovatsaat, birim fiyatı ise megavatsaat başına 185 lira olarak belirlendi. Şirketlerden temin edilecek söz konusu miktarın alımına, 22 Ağustos'ta başlanacak.
Konuyla ilişkin konuşan Bereket Enerji Yönetim Kurulu Başkanı Ceyhan Saldanlı, elektrik enerjisi üretimi için birincil enerji kaynaklarına ihtiyaç olduğunu, Türkiye'de birincil kaynak olarak çoğunlukla ithal kömür, doğalgaz ve petrol gibi ithalata dayalı fosil yakıtların kullanıldığını ifade etti.
Türkiye’nin cari açığı içinde, enerji ithalatına harcanan payın yüksek olduğuna dikkati çeken Saldanlı, "Bu nedenle, ülkemizde yerli kaynak olarak kullanabileceğimiz birincil enerji kaynakları arasında, yerli kömür önemli bir yer tutuyor. Dolayısıyla hem cari açığın kapatılması hem de kaynakların ekonomiye kazandırılması açısından yerli kömüre dayalı tesislerin kurulması ve işletilmesi çok büyük önem taşıyor. Tüm bu gelişmeleri bir bütün olarak değerlendirdiğimizde, Bakanlar Kurulumuzun aldığı kararı ve rakamı olumlu bir gelişme olarak değerlendiriyoruz. Karar yerinde bir karardır. 6 milyar kilovatsaatlik enerji alımı olumlu bir başlangıçtır. Bakanlar Kurulunun her yıl bu rakamı revize edeceğini düşünüyoruz." değerlendirmesinde bulundu.
"Can suyu oldu"
Anadolu Birlik Holding Enerji Koordinatörü Ali Tunçel de yerli kömür yakıtlı elektrik üretim santrallerinden bu yıl alınacak 6 milyar kilovatsaatlik enerji miktarının, 1 Ocak 2017'de tüm bir yıl için yenileneceğini belirterek, "22 Ağustos itibarıyla şirketlerden alım yapılmaya başlanacak. Türkiye'deki kömür santrallerinin toplam üretimi yıllık 30-35 milyar kilovatsaat civarında seyrediyor. Başvurular alındıktan sonra 6 milyar kilovatsaatlik miktar için verilecek teşvik, kurulu güce, üretim ve revizyon planlarına bakılarak yapılacak. O planlar doğrultusunda şirketlere dağılım yapılacak." ifadelerini kullandı.
Teşvik miktarıyla ilgili beklentinin daha yüksek olduğuna işaret eden Tunçel, "Ama bu fiyat da gayet iyi. Bu miktar, kömür santrali sahiplerine en azından can suyu oldu. Yıl sonu gelmeden önce de bir alım miktarı belirlenecek ve gelecek senenin alımı belli olacak." diye konuştu.
"Önemli kar artışı sağlayacak"
Aksa Enerji'de geçen hafta Kamu Aydınlatma Platformu'na yaptığı açıklamada, 270 megavat gücündeki Bolu Göynük termik santralinin tamamı için başvuru yapacaklarını kaydetmişti.
Açıklamada, "Bu kapsamda 2016 yılında Aksa Enerji'nin sahip olduğu ve tam kapasite olarak 2016 yılı başından beri çalışan Bolu Göynük Termik Santralinin ürettiği elektriğin megavatsaatinin 185 lira fiyat ile TETAŞ'a satılması sonucunda ciromuz ve karlılığımız oldukça olumlu etkilenecektir. 2016 yıl başından günümüze kadar oluşan ortalama piyasa takas fiyatının megavatsaatinin 127 lira olduğu göz önüne alındığında, megavatsaat başına 185 lira satın alım fiyatı yerli kömür ile enerji üreten santralimiz için önemli bir kar artışı sağlayacaktır." ifadelerine yer verilmişti.
Sabancı Holding Üst Yöneticisi (CEO) Zafer Kurtul ise geçen hafta şirketin ilk yarı değerlendirme toplantısında, yerli kömür santrallerinden elektrik enerjisi teminine ilişkin düzenlenen yeni teşvik mekanizmasının, yerli fosil kaynaklarına dayanan santrallerin geliştirilmesine pozitif katkı sağlayacağını ifade etmişti.