Yıldız: Kaybeden Rusya olur
Taner Yıldız, "Doğalgazı Rusya'dan parasını verip alıyoruz, hibe veya bağışla değil." dedi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar eski Bakanı Taner Yıldız, "Doğalgazı Rusya'dan parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış veya hibe yoluyla falan değil. Akkuyu'da da Rusya Federasyonu ile ticari bir iş yapıyoruz. Türkiye'nin çok riske gireceğini düşünmüyorum. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde asıl cebinden para çıkacak olan Rusya'dır" dedi.
DHA'nın haberine göre, Ak Parti Kayseri 2. sıra milletvekili adayı Taner Yıldız, seçim çalışmaları çerçevesinde Kayseri Yeraltı Çarşısı'nda esnafla çay ve simitten oluşan kahvaltı yaptı. Daha sonra burada son olaylarla birlikte Türkiye - Rusya ilişkilerinde gelinen notkayla ilgili gazetecilerin sorularını yanıtlayan Taner Yıldız, 'Anlaşmaların içinde olan birisi olarak söylüyorum Bu gelinen noktayı her iki ülkenin de istediği temenni ettiği kanaatinde değilim. Rusya Federasyonu, sınır ihlalinin yanlışlıkla, sehven olduğunu açıkladı. Tabii ki biz bu beyana bu açıklamaya mutlaka dikkate almak isteriz. Ancak sehven yapılan hatanın tekrarı bütün zihinlerde tereddüt uyandırmıştır' dedi.
Taner Yıldız, şöyle devam etti: 'Rusya ve Türkiye'nin kurumsal hafızası çok rahatlıkla bu tür ilişkileri kucaklayabilecek kadar da derindir. İki ülke arasındaki ilişkiler tek taraflı nezaketle sürdürülmez ve muhafaza edilmez. Her iki tarafında aynı şekilde muhafaza etmesi gerekir. Rusya ile Türkiye'nin enerji sektöründe ciddi ilişkileri ve işbirliği var. Nükleer güç santralleri, enerji santralleri, Türk Akımı projesi, mevcut gaz ihracatı, ithalatı, her iki ülkenin bu açıdan bu ilişkiye itina göstermesi gerekir. Akkuyu santralinin yapımını üstlenen Rosatom yetkilileri açıklamaları yaparak bu manada bu projenin etkilenmeyeceğini ve projenin devam edeceğini söylediler. Benim de açıkçası tahmin ettiğim açıklama buydu. Her konuda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünüyor olabiliriz. Suriye rejimi konusunda ve Suriye'nin içinde bulunduğu pozisyonda Rusya Federasyonu ile aynı şeyleri düşünmüyoruz. Ama şimdiye kadar siyasetin özellikle, enerji sektörü üzerindeki etkisini hafifletmek için bunu zaman zaman izole etmiştik. Tabii ki böyle bir ilişkiye itina göstermesi gereken öncelikle Rusya Federasyonu'dur. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu konuda yaptığı açıklamalar bu çerçevededir.'
Taner Yıldız, 'Biz doğalgazı parasını verip de alıyoruz. Herhangi bir bağış veya hibe yoluyla falan değil. Ortaya koyduğumuz projeler karşılıklı menfatleri içeren projeler. Nükleer güç santralleriyle ilgili projeyi yaparken, hem Türkiye'nin teknolojik kazanımı, enerji arzıyla ilgili tüm aldığı tedbirlerin önemli bir parçası, ama aynı zamanda Rusya federasyonu ticari bir iş yapmaktadır. Türkiye'nin çok riske gireceğini düşünmüyorum. O yüzden burada böyle bir projenin riske girmesi halinde ki, riske gireceklerini çok düşünmüyorum, asıl cebinden para çıkacak olan Rusya'dır. Bizim yaptığımız anlaşmalar, Türkiye Cumhuriyetinin finansman katkısını içermiyor. En fazla bu anlaşmalara itina göstermesi gereken taraf Rusya olduğu kaanatindeyim' diye konuştu.
Doğalgazda bu kış sıkıntı olmaz
Yıldız, Türkiye'nin Rusya ile doğalgazda bir sorun yaşaması halinde alternatifleri ve çözüm yolları olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: 'Türk akımı yine Rusya'nın yalnızca Türkiye tarafından değil, AB ile ilgili bütün doğalgaz arzının önemli projesidir. Bunu isteyen Rusya'dır. Türkiye olarak projeye ortak olacağımızı kendilerine ilettik. 16 milyar metreküpden daha az bir rakamdan söz ettim. O yüzden şunu açıklıkla söylemem lazım. Bu tür ilişkilerin, gerek enerji, gerekse tüm ticari ilişkilere en fazla itina göstermesi gereken taraf Rusya Federasyonu olduğunu belirtmem gerekiyor. Ben, hem Türkiye hem Rusya kurumsal hafızasının daha sıkıntılı bir noktaya gelebileceğini düşünmüyorum. Bu konuda daha da itinalı davranacaklardır. Çünkü, doğalgazı, Almanya da dahil en fazla kullanan ülkeyiz. O açıdan Türkiye vazgeçilmez bir pazardır. Bu konuda sanayicilerimizin ve vatandaşların bir sıkıntı yaşacağını düşünmüyorum. Kış döneminde konutlarda sıkıntı olmaz . O zamana kadar bu işler toparlanacaktır. Türkiye tüm yükümlülüklerini yerine getirmektedir. Türkiye'nin ayrıca doğalgaz konusunda bir çok alternatifi ve çözümler üretecek planları var.'
Taner Yıldız, medyada yer alan evcil havyanlar için dünyada 42 milyar dolar, insanlar için 20 milyar dolar harcandığı yolundaki haberi de cep telefonundan gazetecilere okuyup, 'Hayvan hakları elbette var. Hayvanlar insanlığa emanet ama insanlık için yapılan harcamaların da en az bu miktar kadar olması gerekirdi' diye konuştu.