'Mevduatta faiz yarışı istemiyoruz'

BDDK Başkanı Mehmet Ali Akben, konut kredilerindeki faiz düşüşünün konut kredilerine talebi artırdığını ve mevduat faizleri açısından bir faiz yarışı istemediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) Başkanı Mehmet Ali Akben, mevduat faizleri açısından bir faiz yarışı istemediklerini söyleyerek, konut
kredilerindeki faiz düşüşünün ise konut kredilerine bir talep getirdiğini belirtti.

Ziraat Portföy Katılım Endeksi Gong töreninin ardından soruları yanıtlayan Akben, "Mevduat faizleri açısından bir faiz yarışı olsun istemiyoruz. Kredilerin en önemli kaynağı mevduat. Son aylarda konut kredilerindeki faiz düşüşü ciddi manada konut kredilerine bir talep getirdi, konut kredilerinde bir artış var" dedi ve şöyle devam etti: "Mevduat faizleri konusunda hassasız ve bankalarımız da son tablolarda gördüğümüz kadarıyla hassasiyet gösteriyor. Şu anda bilhassa büyük meblağ sahibi kurumlar var. Asıl para sahibi kurumların da bu konuda ülke yararına hareket etmeleri gerekiyor. Bu sadece bizim temennimizle, bankaların da yaklaşımıyla olacak şey değil. Para sahiplerinin de daha duyarlı olması ve bir şekilde taşın altına elini sokmaları gerekiyor. İnşallah bunu da sağlayacağız ve son aldığımız rakamlara bakıldığında bunda da bir aşağı yön var."

"Batık krediler için ayrı düzenlemeye gerek yok "

Akben, kredi kartı borçlarının yeniden yapılandırılmasında ise 72 ay ile esnek bir vade aralığı bıraktıklarını ve tüketicilerin bu borçların tamamında vadelendirecekleri anlamı taşımadığını söyledi.

Kredi kartlarının yüzde 40'ına denk gelen yaklaşık 40 milyar TL' sinin taksitli kart şeklinde olduğunu söyleyen Akben, "Miktara baktığınızda da toplam kredi hacmi içinde çok büyük boyutlar değil, yüzde 2'lere ancak tekabül ediyor. Her borçlunun veya borcunu yapılandırmak isteyenin de bankalarla uzlaşacağını düşünüyoruz. Bankalar tarafında çok uzlaşılmaz bir şey çıkarsa, bu işle ilgilenen TCMB olsun, bizim tarafımız olsun bu konularda tabii ki onlarla görüşürüz ve ne yapılması gerekiyorsa o konularda da bir açılım sağlarız" diye konuştu. 

Bankalar tarafından bu konuda şu ana kadar çok olumsuzluk olmadığını söyleyen Akben, "Herkes durumdan memnun görünüyor. Zaten karşılıklarda da bir düzenleme yaptık, o açıdan bankalara önemli bir rahatlama sağladık. Onların da bunu iyi değerlendireceklerini düşünüyoruz" dedi. Düzenlemenin batık kredileri değil de, sadece canlı kredileri kapsadığı yönündeki bir soruya ise Akben, "(Düzenlemede) Mevcut borç stokundan bahsettik, bunun içinde gecikmiş alacaklar da vardır. Batık dediğimiz; alınma ihtimali yoksa bu bankaların zaten her an yapabilecekleri bir şeydir. Bankalar tahsil edilemeyecek noktaya gelmişse bunlar için her an görüşmelerini yapıyorlar zaten. Bunları tahsil etmek için böyle bir düzenlemeye gerek yok, o yüzden ayrıca tarif etmedik" diye konuştu.

Canlı krediler için de ödemelerde sıkıntı varsa bunlara bir açılım sağlamayı amaçladıklarını söyleyen Akben, "Gecikmeye düşenlerin de bundan yaralanamayacakları diye bir şey yok. Ayrıca 'tüketici kredileri teşvik mi ediliyor' gibi birşey söz konusu değil. Bu harcama yapılmış zaten ve ödemeyi rahatlatmak istiyoruz" dedi.

Gong, Ziraat Portföy Katılım Endeksi için çaldıGong, Ziraat Portföy Katılım Endeksi için çaldı

"İslami Finans'ta 2023 hedefi bu hızla güç" 

Akben, islami finansal ürünlerde 2023'te yüzde 15 büyüme hedefleri olduğunu söyleyerek, "Bu hedef de bu hızla biraz güç bir hedef haline geliyor. Ürünlerin çoğaltılması ile ilgili çalışmalarımız var, sektörün büyütülmesi gerekiyor ve yatırımların gelmesi gerekiyor. Bu sektör için Türkiye'deki yüzde 5'lik pay az.

Yurtdışından da yeni yatırımlar, talepler var. O yeni yatırım talepleri de bir rayına girerse sektörün büyüyeceğinden umutluyuz" diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir