Mobilyada ibre Avrupa’ya döndü

Ortadoğu’da ve komşu ülkelerde yaşanan sıkıntılar nedeniyle ihracatta kan kaybeden mobilya sektörü yüzünü yeniden Avrupa’ya döndü.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Merve YİĞİTCAN

BAD SALZUFLEN - TÜYAP’ın, Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) ile Türkiye mobilya sektörünün hak ettiği yere gelmesi için organize ettiği İstanbul Mobilya Fuarı’nın (İSMOB) uluslararası tanıtım çalışmaları sürüyor. Dünya genelinde belirlenen 40 ülkeye gerçekleştirilecek tanıtımların 16’ıncısı Almanya’nın Bad Salzuflen kentindeki MOW Fuarı’nda gerçekleştirildi. Avrupa’da değişik kentlerde düzenlenen toplantıların ardından son olarak Almanya’da gerçekleştirilen tanıtım çalışmalarıyla ilgili açıklamalarda bulunan TÜYAP Genel Müdürü İlhan Ersözlü; “Darbenin Türkiye’yi etkilemediğini ve ülkemizin mobilya alanındaki yetkinliğini gözler önüne sermek için dünya genelinde 1.5 milyar tüketiciyi kapsayacak bir tanıtım çalışmasına başladık. İSMOB ile pazardaki Çin ve İtalyan ağırlığını kırmak istiyoruz” dedi.

Tanıtıma rekor bütçe

Mobilyada ihracat hedefinin önemli bölümünün İSMOB’da sağlandığına dikkat çeken Ersözlü, yılın ilk 8 ayında 6.2 milyar dolarlık üretim gerçekleştiğine dikkat çekti. İSMOB’un 2017 tanıtım çalışmalarıyla fuarın yüzde 25 olan ihracat payını daha yukarı taşımayı hedeflediklerini belirten Ersözlü, “Almanya hedeflerimiz doğrultusunda önemli bir pazar. Sektör temsilcileri ve fuar katılımcılarıyla bir araya gelerek 2017'deki yeniliklerimizi paylaştık. yüzde 10 olan yabancı katılımcı sayımızı yüzde 30'a taşıdık. Ocak ayına kadar dünyadaki en büyük mobilya zincirlerini, alım yapan mağaza gruplarını ziyaret edeceğiz. Önceki yıl 1 milyon dolarlık tanıtım faaliyeti yapıldı. Bu yıl da tanıtım için rekor bütçeye hazırlanıyoruz" diye konuştu.

Yeni pazar arayışlarına devam

İSMOB’un Türk ve mobilya sektörünü bir araya getiren en önemli organizasyon olduğunu ifade eden Türkiye Mobilya Sanayicileri Derneği (MOSDER) Başkanı İsmail Doğan ise fuarın Türkiye mobilya ihracat hedefi olan 3 milyar doların yüzde 25’ini karşıladığını söyledi. İSMOB’un sektöre katkısının büyük olduğunu vurgulayan Doğan, “Mobilyacılar olarak 2023’te 10 milyar dolarlık ihracat hedefimiz bulunuyor. Bu rakama ancak yeni pazarlarla ulaşabiliriz. Dolayısıyla İSMOB bizim için çok önemli bir fırsat” dedi. Sınır ülkelerde ve Ortadoğu pazarlarında yaşanan sıkıntılara da değinen Doğan, özellikle Irak, İran, Suriye ve Libya’daki kaybın ağır olduğunu ifade etti. Bu konjonktürün Türk mobilya sektörünün yüzünü Avrupa’ya dönmesine neden olduğunu söyleyen Doğan, Avrupa ülkelerinin ihracattaki payını yıllar içinde daha yukarılara çıkaracaklarını sözlerine ekledi.

İlk kez uluslararası salon olacak

Avrasya Bölgesi’nin en büyük, dünyanın mobilya alanında en önemli üçüncü mobilya fuarı olan İstanbul Mobilya Fuarı (İSMOB), 10-15 Ocak 2017 tarihleri arasında TÜYAP’ta 13. kez düzenlenecek. 14 salon ve 120 bin metrekarelik alanda 1000’den fazla markanın ürünlerini tüketicilerin beğenisine sunacağı fuarda bu yıl bir de uluslararası salon olacak. Şu ana kadar bu alana 8 ülkeden milli katılım bildirildi. TÜYAP, fuar katılımcılarının konaklama talebini karşılamak için 440 oda ve 630 yataklı 5 yıldızlı bir de otel yatırımını 2018’de hayata geçirecek. Bunun için 6 milyon dolar yatırım yapan TÜYAP, ayrıca 2 yeni salonu da fuar alanına ilave edecek.

İMOB’un isim hakkını aldılar

Geçen yıl mobilya sektöründe bölünmeye neden olan mobilya fuarının isim hakkı konusunda kazanan TÜYAP oldu. Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği’nin açıkladığı 2017 yılı fuar listesinde CNR tarafından düzenlenen İMOB Fuarı yer almadı. İMOB isim hakkının kendileri tarafından tescil edildiğini dile getiren MOSDER Genel Sekreteri Abdullah Tuğlu, “Artık İMOB ismini kimse kullanamayacak. Bilirkişi bu davada yüzde 99 bizi haklı buldu. Bu fuarı 13 yıldır zaten biz düzenliyoruz. Diğer fuarın katılımcılarını da her zaman İSMOB’a bekliyoruz” dedi.

Konuttaki faiz indirimi sektörü canlandırdı

İç piyasayı hareketlendirmek için yüzde 18 olan KDV’nin yüzde 8’e indirilmesini beklediklerini açıklayan MOSDER Başkanı İsmail Doğan, 2008 krizinde benzer bir desteğin yapıldığını ve bunun sektörü yüzde 50 büyüttüğünü söyledi. Konuttaki faiz indiriminin de sektörü hareketlendirdiğini anlatan Doğan, “Kampanya döneminde mobilya satışlarında yüzde 15-20 büyüme oldu” diye konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir