35 milyon TL ek yatırım yolda

ÖTV ve kur artışı araç alımlarında 2. ele talebi artırdı. Sektöre iddialı giriş yapan Otoshops da yatırım planlarını ve hedeflerini revize etti. 35 milyon ek yatırımı gündeme alan şirket, büyük şehirlere şube açmaya hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Aysel YÜCEL

ALJ Holding’in geçtiğimiz ekim ayında lansmanını yaptığı kurumsal 2. el markası Otoshops, iddialı giriş yaptığı sektörde kısa zamanda önemli bir başarı grafiği yakaladı. Verdiği hizmetlerle sektörde fark yaratan şirket, ÖTV ve kur artışının 2. ele talebi artırmasının da etkisiyle hedeflerinin üzerinde büyüme sağladı.

Otoshops Genel Müdürü Tuğrul Denizaşan, 2017 yılı için hedefledikleri 20 bayi sayısına 2016 sonunda ulaştıklarını belirtti. Bayiler dışında büyük şehirlerde kendi şubelerini açacaklarını söyleyen Denizaşan, “65 milyon TL yatırım yapmıştık, açacağımız yeni şubelerle yatırımımız 2017 sonunda 100 milyon TL’ye ulaşacak” dedi.

Türkiye’de 2. el denildiği zaman akla gelen ilk marka olmayı hedefleyen Otoshops, satın alınan aracı herhangi bir neden göstermeksizin 7 gün içerisinde geri getiren müşterilerine başka bir araçla değiştirme imkanı tanıyor. Satacağı her araca 2 yıla kadar garanti veriyor. Yol yardım hizmetini de içeren Otoshops Garanti, mekanik parçaların yüzde 90’ını kapsıyor. Her marka ve her model aracı detaylı ekspertize tabi tutuyor ve aynı gün içinde araç sahibine ödemesini gerçekleştiriyor. Otoshops Finans ile 48 ay vadeli özel kredi seçenekleri ile sadece 20 dakikada finansman desteği sağlıyor. Müşterilerine, 12 farklı şirketten aldığı kasko ve trafik sigortası tekliflerini değerlendirerek en uygun seçenekleri sunuyor. Aynı zamanda kasko ve trafik sigortası bedellerini de araç kredisine dahil ederek ödeme kolaylığı sağlıyor. Tüm devir-tescil işlemleri de maksimum 2 saat içerisinde tamamlanarak, araç müşteriye teslim ediliyor.

200 bayilik teklifi aldık

Lansman sonrası çok ciddi bir taleple karşılaştıklarını vurgulayan Tuğrul Denizaşan, “Reklamlarla birlikte hedefimiz olan 25 yaş üstü kitlede 50 milyon kişiye ulaşmayı başardık. 12 bayi ile başladık. Bu sayıyı 20’ye çıkardık ki, bu rakama 2017 sonunda ulaşmayı hedefliyorduk. Hedefi revize ettik. 2017 sonunda 30 bayiye ulaşmayı öngörüyoruz. Bizim için önemli olan her noktada aynı kalitede hizmet verebilmek. 200 bayilik teklifi aldık. Ancak bu konuda çok seçici ve titiz davranıyoruz” dedi.

İlk şubeler Ankara ve İzmir’e

Üç ayda 1590 satış adedine ulaştıkları bilgisini veren Denizaşan, "Hedefimiz 1500’dü. 2017 için 5 bin ila 6 bin arasında bir satış hedefimiz var. Bütün rakamlarımız yüzde 150 artmış vaziyette. Çok başarılı bir üç geçirdik. ‘7 günde değişim’ gibi güçlü silahımız var. Ancak 1590 araçtan sadece biri değiştirmek istedi. Bu da ne kadar doğru yolda olduğumuzu gösteriyor. Bu başarılı tablo hedeflerimizi de yukarı çekmemizi sağladı.. 65 milyon TL yatırım yapmıştık. Bayilerimiz de 15 milyon TL’ye yakın yatırım yapmıştı. O günden bu yana yüzde 100’lük bir bayi artışımız oldu. Bayi tarafında 15 milyon TL daha yatırım yapıldı. Bizim ve bayilerimizin toplam yatırımının 90 milyon dolara yaklaştığınıı söyleyebiliriz. Araba alım satımı ile de ekonomiye çok ciddi katkı yapıyoruz. Önümüzdeki dönemde Ankara ve İzmir gibi farklı illerde kendi şubelerimizi açacağız. Bu şubelerden ilkini 2017 yılında açmayı planlıyoruz. Bunalarla birlikte yatırımımız 100 milyon TL’ye çıkmış olacak. Bu rakamın içerisinde bizim aldığımız araba yatırımları da yok” diye konuştu.

Yeni işbirlikleri ve projeler var

Şirketin yeni işbirlikleri ve yeni projeleri hayata geçireceğini belirten Denizaşan, “Birçok üçüncü parti şirketle biz kendi sistemimizi ve hizmetimizi birleştirme yoluna gidiyoruz. Yakıt şirketleri, güvenlik şirketleri, sağlık şirketleri vb. Bizden araba alan şirketlere farklı hizmetleri de koyup, farklı paketler müşterimize hediye etmek arzusundayız. Mesela bir yakıt firması ile işbirliğine gidiyoruz. Bizden araba alan müşterimize indirimli yakıt alma fırsatı sunacağız. Uzun vadede ise çok daha farklı yatırım planlarımız olacak” dedi.

Müşteri araçları sıfır sanıyor

2. eli daha düşük gelirli müşterilerin tercih ettiği algısının kırılmaya başladığına dikkat çeken Denizaşan, “Bu durum değişti. Daha avantajlı olduğu için 2 eli tercih eden bir kitle oluştu. Özellikle lüks segment araçlarda bu daha fazla” dedi. Satışını yaptıkları ikinci el araçların her türlü bakımını yaptıklarını vurgulayan Denizaşan, “Araçlarımız o derece bakımlı ve yeni görünüyor ki içeri girip ikinci el araç var mı diyen müşterimiz oluyor” dedi. Denizaşan her modelde araç sattıklarını hatırlatarak en fazla talebin dizel otomatik araçlara olduğunu söyledi.

Zam yolda, 2. el almak için en doğru zaman

ÖTV ve kur artışı sonrası sıfır araçlara yapılan zamların 2. el araçlara talebi artırdığını belirten Tuğrul Denizaşan, ancak kısa vadede 2. el fiyatlarının da artacağına dikkat çekti. Denizaşan, “Ocak ayı itibariyle 2. el araçlara yüzde 3’e yakın zam yaptık. Çünkü bizim aldığımız arabanın da fiyatı yukarı gidiyor. Ancak bu fiyat daha da artacak. Fiyatlara yüzde 2 zam daha gelebilir. Bu nedenle ikinci el almak için çok uygun bir zaman. Fiyatlar artmaya başladı” dedi. Denizaşan, 2017’de ikinci elde geçen yıla oranla büyümenin daha fazla olacağını, sektörde yüzde 15’in üzerinde artış olmasını tahmin ettiklerini söyledi. Denizaşan ayrıca, sektöre yeni oyuncuların girmeye hazırlandığını ve bunun 2. el piyasasına olumlu katkı yapacağını, rekabeti artıracağını ifade etti.

Bu konularda ilginizi çekebilir