Aslan payı otomotiv sektörünün
TİM, 2014 yılında gerçekleştirilen ihracatın 'Aslan payını' yüzde 14.1 payla otomotiv sektörünün aldığını açıkladı.
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) 2014 yılında 157 milyar 622 milyon 57 bin dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini, 'Aslan payını' yüzde 14.1 payla otomotiv sektörünün aldığını açıkladı.
Bu sektörde geçen yıl 22 milyar 270 milyon 672 bin dolarlık ihracat yapılırken, bunun 3'te biri olan 7 milyar 437 milyon 110 bin dolarlık oranı ise Bursa'dan gerçekleşti.
TİM verilerine göre, Türkiye genelinde 157 milyar 622 milyon 57 bin dolarlık ihracatın yüzde 14.1'i otomotiv sektörü ile gerçekleşti. Önceki yıl otomotiv sektöründen 21 milyar 303 milyon 172 bin dolar ihracat yapılırken, geçen yıl bu oran yüzde 4.5 oranında artarak, 22 milyar 270 milyon 672 bin dolara ulaştı. Tofaş, Oyak Renault, Karsan gibi ana sanayi firmalarının yanı sıra çok sayıda otomotiv yan sanayi kuruluşunun faaliyet gösterdiği ve Türkiye'nin Detroit'i olarak gösterilen Bursa'dan yapılan 7 milyar 437 milyon 110 bin dolarlık ihracat ile genel otomotiv ihracatının 3'te biri Bursa'dan gerçekleşti. Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, hedefledikleri ihracat oranını aştıklarını belirterek, şöyle dedi:
"Sektörde 21 milyar 500 milyon dolar ihracat hedefimiz vardı. '22 - 23 milyar dolara ulaşırız' diyorduk. Pariteden biraz kaybımız oldu. 2014'ü hedeflediğimiz gibi hatta üstünde kapattık. Seneye de 2014 değerlerinin biraz üzerinde ihracat gerçekleştireceğimizi düşünüyoruz."
Otomotivin 2015 ihracat hedefi 23 milyar dolar
Önümüzdeki yıl için 23 milyar dolar otomotiv ihracatı hedeflediklerini ifade eden Sabuncu, paritenin 1,30 seviyesinde olması durumunda daha iyi oran yakalayabileceklerini söyledi. İç piyasa için 2014 yılının iyi geçmediğini dile getiren Sabuncu, şöyle dedi:
"Buna mukabil ihracat ile aradaki fark kapatıldı. Üretim rakamlarına baktığımızda önceki yılın Kasım ayı ile 2014 yılı Kasım oranı aynı. Üretimde bir gerileme olmadı. Bu iyi bir gelişme ama iç piyasanın toparlaması lazım. Bunu konuda daha önce de konuştuğumuz gibi ÖTV'nin azaltılması gerekiyor. Bu oran kademeli olarak azaltılabilir."
"En büyük sorun Ar-Ge merkezleri"
Bursa'da önceki hafta Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık başkanlığında otomotiv sektörünün temsilcileri ile biraraya gelip, sektör sorunlarını konuştuklarını da söyleyen Sabuncu, bu organizasyonların sektör için fırsat olduğunu vurguladı. Toplantıda birçok konunun gündeme getirildiğini belirten Sabuncu, en çok Ar-Ge merkezlerinde yaşadıkları sorunların tartışıldığını açıkladı. Otomotiv sektöründe Bursa'nın çok önemli bir yerinin olduğunu da ifade eden Sabuncu, "Bursa normal performansını devam ettiriyor. İleride bu oranların daha iyi olacağını düşünüyoruz" dedi.