Devrim’in elektrikli torunu 'Uzoq' TÜBİTAK'ı bekliyor
Eskişehir’de Hisarlar ve Gate Elektronik ortaklığıyla kurulan Begler, yerli otomobil denince akla ilk gelen otomobil olan Devrim’in ruhunu tekrar canlandırmak istiyor
COŞKUN ÇARDAK
ESKİŞEHİR - Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın “Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi” başlıklı çağrının açılmasıyla finale kalan altı şirketten biri olan Begler, bakanlık ve TÜBİTAK’tan gelecek sonucu bekliyor. Kendi tasarımları Uzoq’u Türkiye’nin ilk yerli otomobili “Devrim’in torunu” olarak nitelendiren Begler AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yıldız, sonuç-tan umutlu olduklarını belirtti.
Eskişehir’de Hisarlar ve Gate Elektronik ortaklığıyla 2012’de kurulan Begler’le Türkiye’de yerli otomobil bahsi geçtiğinde ilk akla gelen otomobil olan Devrim’in ru-hunu tekrar canlandırmak istiyor. Begler AŞ Yönetim Kurulu Üyesi Melih Yıldız, “Tamamıyla yerli proje ortaklığı ve yerli kaynakların kullanılması hedefiyle yola çıktık. Herhangi bir yabancı ortağımız, yabancı ‘know-how’ yok. Tamamen Türk insanının bilgi ve enerjisi ile çalışıyoruz” diye konuştu.
Proje için iddialı ve çok istekli olduklarını belirten Yıldız, “Projeyi gerçekleştirebilecek bilgi birikimi, kaynak, teknoloji ve altyapıyı barındıran bir kökümüz var. Projemizin bir ruhu var. Zamanlama açısından otomotiv sektöründeki dönüşüm, Türkiye’ye avantaj sağlıyor. Elektrikli otomobillerin en önemli kısmı olan bataryayı iş or-taklarımızla birlikte geliştiriyoruz. Begler tarzının inşasını oluşturup, standartlarınızı belirliyoruz. Mü-hendislik süreçlerini tanımladık, müşteri taleplerini belirledik, bu-radan çözümlere geçeceğiz” dedi.
Uzağa giden ok: Uzoq
Geliştirdikleri araca ‘Uzağa giden ok’ anlamına gelen ‘Uzoq’ ismini verdiklerini belirten Yıldız, aracın Devrim otomobilinden, çekik gözleri anımsatan far tasarımıyla da Eskişehir’den çizgiler taşıdığını söyledi. Yıldız araç hakkında şu bilgileri verdi: “Uzoq tasarruf, konfor ve itibar demek. Aracımız B sınıfı bir MPV segmentinde tek olacak. Çok amaçlı kullanıma yönelik. Batarya bu aracın en pahalı ve en ağır bileşeni. Aracın tamamı kompozit malzemeden olacak. Uçak tasarım yaklaşımı felsefesiyle üreteceğiz. 300 kg batarya dahil toplam ağırlık 850 kg olacak ki bu ağırlık devrim niteliğinde. 75 beygir gücü üreten 55 kw elektrikli motora sahip. İki farklı tipte motor kullanacağız. Türkiye’nin koşullarına göre üretilecek, menzil ise 165 km olacak. Araç rejeneratif geri kazanımlı frenleme yapıyor. Yokuş aşağı inerken ve frene basınca da batarya dolacak. Kendi geliştirdiğimiz bir batarya kimyası ile 30 dakika-dan hızlı şarj imkanı var."
Ön deneme üretim 2018’de
Proje kapsamında 16 üniversitedeki 30’dan fazla akademisyenle çalıştıklarını ve 11 iş ortağıyla hareket ettiklerini belirten Yıldız, ön deneme üretimine 2018’de Hisarlar’a ait Turkar üretim tesislerinde başlanacağını söyledi. Yıldız, “İlk test örnekleri projenin 37. ayında çıkacak. Araç tip onay testlerinin yapılması ile 48. ay sonunda Türk otomobili yollarda olacak. İlk yıl 350 adet üretim planlıyoruz. Bir taraftan da Eskişehir’de Begler’in tesislerini kuracağız. 2019’da Begler’in kendi tesisinde ana pilot üretim başlayacak. 2022‘de de 20 bin adetle seri üretime geçilecek" dedi.
100 milyon TL teşvikle desteklenecek
TÜBİTAK'ın açtığı "Elektrikli Araç Teknolojilerinin Geliştirilmesi" başlıklı çağrıya göre kazanan firma hükumet tarafından 100 bin TL teşvikle desteklenecek. Finale kalan 6 proje; Hema Endüstri, İsuzu, Karsan, Begler, Malkoçlar ve Derindere'den oluşuyor. Projede elektrikli otomobil ve elektrikli ticari araç modelleri yer alıyor.