Kış lastiğine 900 milyon lira harcanacak

Türkiye'de yaklaşık 2 milyar liralık lastik yenileme pazarı olduğunu kaydeden LASED Başkanı Karataş, lastik yenileme pazarının 900 milyon lirasını kış lastiği pazarının oluşturduğunu söyledi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Otomotiv Lastik Satıcıları ve Servisçileri Derneği (LASED) Başkanı Mustafa Karataş, "Kış lastiği pazarı, 2 milyar liralık lastik yenileme pazarının 900 milyon lirasını oluşturuyor" dedi. 

Karataş, yaptığı açıklamada, kar ve yağmur olmasa bile, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi halinde kış lastiğinin kullanılması gerektiğinin altını çizdi.  

Kışın meydana gelen trafik kazalarının çoğunluğunun lastik hatalarından kaynaklandığına dikkati çeken Karataş, trafik kazalarını önleme adına kış lastiğinin öncelikle ticari araçlar, ardından da tüm araçları kapsayacak şekilde olmasını hep savunduklarını hatırlattı.   

Karataş, trafik kazalarındaki araç kusurlarının yüzde 58,76'sının lastiklerden kaynaklandığını açıklayarak, "Trafik kazalarında lastik faktörünün ne kadar önemli olduğunu ve bu konuya önem verdiğimizde trafik kazalarının ne kadar azalacağını görmekteyiz" diye konuştu. 

Türkiye lastik pazarının 20,3 milyon olduğunu bildiren Karataş, bunun  yaklaşık 3,5 milyon adedinin kış lastiklerinden oluştuğunu belirtti.  

Karataş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği genelgesinden sonra tüketicilerin bu konuda daha da bilinçlendiğini anlatarak, "2011 yılına kadar yüzde 15'ler seviyelerinde dolaşan kış lastiği kullanımı, yüzde 30'lara yükseldi. Bu rakamın, 2014-2015 yıllarındaki kış koşullarını dikkate alarak yüzde 40'lara yani 4-4,5 milyon adetlere çıkacağı düşüncesindeyiz" dedi. 

Türkiye'de yaklaşık 2 milyar liralık lastik yenileme pazarı olduğunu kaydeden Karataş, "Kış lastiği pazarı, 2 milyar liralık lastik yenileme pazarının 900 milyon lirasını oluşturuyor" dedi.  

Karataş, ticari, zirai, tüketici lastikleri ve bunların alt kırılımları da hesaplandığında Türkiye'nin 18 milyon 600 bin adetlik lastik üretim rakamıyla dünyada 12'nci sırada bulunduğunu bildirerek, "Almanya 70 milyon, İngiltere ise 44 milyon adetlik bir üretim potansiyeline sahip ülkeler olarak listede üst sıralarda yer alıyor" diye konuştu. 

"4 mm'lik diş dibi derinliği önemli" 

Karataş, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının kış lastiği kullanımını zorunlu hale getiren genelgesinde lastik diş dibi derinliğinin 4 mm olarak belirtilmesinin büyük önem arz ettiğini belirtti. 

Bakanlığın genelgesi kapsamında, yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar her yıl 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında zorunlu olarak kış lastiği kullanacak. 

Hava şartlarına bağlı olarak söz konusu süre, bakanlık tarafından 1 ay uzatılabilecek. Bu kurala uymayan araçların işletmecilerine 519 lira para cezası ve ceza puanı yaptırımı uygulanacak. 

Bu konularda ilginizi çekebilir