Sakarya, otomotivde 'küresel aktör' olacak

Sakarya otomotivde küresel oyuncu olmak için kentin akil adamlarını 'Otomotiv Şehri Sakarya' çalıştayında biraraya getirdi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

Geçmişte en güzel tahta arabaların üretildiği kent, Toyota, Otokar, Tırsan ve Başak Traktör'e ev sahipliği yapıyor. Rus GAZ ile Türk Traktör de kentin yeni yatırımcıları.

Hasan COŞKUN

SAKARYA - Toyota, Otokar, Tırsan ve Başak Traktör'ün yatırımları ile otomotiv sektöründe önemli bir yer edinen Sakarya, Rus GAZ'ın hafif ticari araç montajına başlamasıyla da sektörde hız kazandı. Şimdi kentin akil adamları 'Otomotiv Şehri Sakarya' sloganıyla daha farklı markaları kente kazandırıp, küresel aktör olmak için devrede. Geçtiğimiz günlerde bu slogan ışığında düzenlenen çalıştayın raporuna göre otomotiv sektörüne yönelik iyi bir proje yapılması durumunda 10 yıl sonra Sakarya'da otomotiv endüstrisinin en az 4 kat  üyüyebileceği tahmin ediliyor.

Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası öncülüğünde başlatılan 'Otomotiv Şehri Sakarya' çalıştayı ile ilgili bilgi veren Oda Başkanı Mahmut Kösemusul, "Dünyaya açılmanın hazırlıklarına başladık" diye konuştu. Bir yandan mevcut üretim bantlarının genişlemesini desteklerken, bir yandan da yeni markaları, yeni üreticileri ve yabancı sermayeyi Sakarya'ya çekmek için çalıştıklarını söyleyen Kösemusul, "Düzenlediğimiz çalıştayın sonuçlarına göre yüzde 400 büyüme potansiyeli ile Sakarya'nın otomotiv endüstrisinde küresel aktör olabilecek bir altyapıya sahip" diyerek şunları kaydetti:
"Bu aynı zamanda mevcut istihdamın da 4 kat artması demek. Bu artış, ihtiyacımız olan tasarım üssü için gerekli finans ve insan kaynağı ihtiyacını da çözecek. Ayrıca bu çalışma ile en önemli sektörlerin başında gelen otomotiv endüstrisinin, Sakarya ilinde büyümesinin ve ürettiği katma değerin arttırılmasının gerekleri netleşti. Bu raporun içeriği, bir stratejik plana dönüşmeye hazır. Sakarya için elbette anahtar diyebileceğimiz çok farklı sektör var. Onlarla ilgili de çeşitli çalışmalarımız var."

Rus GAZ, hafif ticari araç montajına başladı

Ana üreticilerin hızıyla yan sanayide de gelişen Sakarya, yeni otomotiv yatırımları çekmeye de devam ediyor. Rusya'nın en büyük ticari araç markası olan GAZ, Mersa Otomotiv işbirliği ile Sakarya'nın Söğütlü ilçesinde montaj üretime başladı. 15 milyon euroluk yatırımla başlanan montaj üretimi kapsamında ilk yıl 2 bin 500 adet GAZelle Business modeli ticari araç üretilecek. Burada üretilecek araçlar iç pazarın ihtiyacını karşılamanın yanında ihraç da edilecek. Öz sermaye ile kurulan montaj üretim tesislerinde üretilen araçların Kuzey Afrika, Ortadoğu ve Avrupa ülkelerine de ihracatı yapılacak. İlk etapta montaj ile başlayan faaliyetler 2016'da üretime yönelik yatırımlarla daha da geliştirilecek. 80. yılını kutlayan Rusya'nın en büyük
ticari araç üreticisi GAZ, 32 milyar dolarlık cirosuyla ülkede yüzde 50 pazar payına sahip.

İkinci traktör fabrikası 2013'te devrede

Sakarya'da otomotivin diğer bir alanı olarak ise traktör üretimi mevcut. Kentin köklü üretim tesislerinden Başak Traktör'ü bu yıl içinde Sanko Holding satın alarak bünyesine kattı. İkinci traktör üretimi yatırımı ise Koç'un Türk Traktör'ünden geldi. Yatırımın önümüzdeki yıl devreye alınması planlanıyor. Böylece Türk Traktör Ankara'daki üretim tesisine Sakarya'yı da eklemiş olacak. Türk Traktör'ün büyük yatırımlar kapsamında aldığı teşvik ile kurduğu bu tesisin yatırım tutarı 90 milyon lira.

> Prof. Dr. Fatih ÜSTEL / Sakarya Üniversitesi Rektör Yardımcısı

Üniversite-sanayi işbirliğine varız başarıya aç bir üniversiteyiz

Otomotiv Şehri Sakarya projesini destekliyoruz. Heyecan verici bir oluşum içerisinde olmak başarımızı daha da artıracak. Genç, dinamik ve başarıya aç bir üniversiteyiz. Teknik ve lojistik altyapımızla, hocalarımızla Sakarya Ticaret ve Sanayi Odası'nın yanındayız. Bu proje aynı zamanda üniversite-sanayi işbirliğinin gelişimine de somut bir örnek olacak. Biz Sakarya'nın potansiyeline güveniyoruz. Kentimizi otomotiv şehri olarak planlama konusunda her tür desteğe hazırız.

> Ali Haydar BOZKURT / Toyota Pazarlama ve Satış AŞ CEO'su

Yeni modellerin üretilmesi için ortam sağlamalıyız

Türkiye otomotiv üssü olmaya doğru gidiyor. Sakarya'daki Toyota, yıllardır tüm dünyadaki Toyota fabrikalarına örnek gösteriliyor. Sıfır hata ile Toyota üretiyoruz. Türkiye'ye daha çok yatırım çekmemiz gerekiyor. Önce mevcut yatırımlarla üretilen otomobillerin yerlilik oranlarının artırılması gerek. Ayrıca yeni modellerin üretilmesi için de ortamlar sağlamalıyız. Sakarya'nın içinde bulunduğu bu bölge, otomotiv sektöründe ciddi anlamda bir potansiyele sahip olacak.

> Metin KAR / Sakarya Makina İmalatçıları Birliği Başkanı

Makinecilerin yüzde 60'ı otomotiv için çalışıyor

Sakaya'nın otomotiv üretim üssü olması için yapılan çalışmaları biz de makinacılar olarak yeni yatırımlarımızla destekliyoruz. Birliğimizin üyelerinin yüzde 60'a yakını otomotiv sektörü ile direk bağlantılı çalışan firmalar. Şu anda 90 üyemiz var. 2014 yılındaki üye hedefimiz Makina İhtisas OSB'nin kurulması ile 300 'e ulaşmak. OSB'ye 140 firmanın yatırım yapacağını tahmin ediyoruz. Tam kapasite ile üretime başlaması ile birlikte burada 12 bin 500 kişi istihdam edilecek.

Rapordan satır başları

Otomotivde planlama ile 10 yılda sektörün en az 4 kat büyüyebileceği tahmin ediliyor.

İskandinav ülkelerinin Körfez'e açılmasını sağlayacak Viking Projesi avantaj yaratıyor.

Sakarya; İstanbul, Bursa ve İzmit'ten sonra otomotiv sanayinin en gelişkin dördüncü il.

Sanayiye doyan İstanbul'un banliyösü olarak denilebilecek Sakarya'da yatırım fırsatı var.

Sakarya, ekonomisi ve yaşam kalitesiyle nitelikli işgücü için bir çekim merkezi.

Etkili bir üniversite-sanayi işbirliği oluşturacak alt yapının bulunması avantaj sağlıyor.