Ya İskenderun ya Bursa...

Oyak Otomotiv ve Çimento grubu başkanı Celal Çağlar, "Otomobilde 2-3 yıl içinde Nissan yatırımı için ciddi bir şans olabileceğini düşünüyorum" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Oyak Otomotiv ve Çimento grubu başkanı Celal Çağlar, Oyak Grubu'nun Renault ile yürüttüğü ortaklığın yanı sıra, Japon Nissan ile de Türkiye'de üretim yapmak istediklerini, 2-3 yıl içinde özellikle Nissan yatırımı için ciddi bir şans olabileceğini söyledi.

Otomotiv devleri Renault ve Nissan 1999 yılında ittifak kurma kararı alırken, Nissan'ın yüzde 43.4 hissesi Renault'da bulunurken, Renault'nun yüzde 15 hissesi de Nissan'a ait.

Dün akşam düzenlenen değerlendirme toplantısında konuşan Çağlar grubun otomotiv sektörü yatırımları ile ilgili olarak da Renault ortaklığının yanı sıra, Japon Nissan'ın da Türkiye'de üretim yapmasını istediklerini belirterek, "Orta Doğu ve Avrupa'da bir otomobil ihtiyacı olduğu anda biz Nissan'la birlikte Türkiye'de otomobil üretimine başlayacağız. Benim hayalim Türkiye'de Nissan'ı üretime sokmaktır... 2-3 yıl içinde otomobilde, özellikle Nissan yatırımı için ciddi bir şans olabileceğini düşünüyorum" diye konuştu.

Yatırımın olması durumunda üretilecek modelin tamamıyla yeni bir model olacağını belirten Çağlar, bir otomobil yatırımında, sıfırdan bir modeli oluşturmak için yaklaşık 2 milyar dolar yatırımın gerektiğini belirterek, "Fabrika kurmak maliyet açısından çok önemli değil. Otomobil için önemli olan modelin kendisi ve onun için gerekli olan mühendislik ve kalıp yatırımıdır. Bu da yaklaşık 2 milyar dolardır" dedi.

Olası bir Nissan yatırımının nerede olabileceği konusunda ise Çağlar, "İskenderun Demir Çelik içindeki araziler uygun, Bursa'da da Renault'un yanında uygun yer var. Hatta Renault'un içinde dahi düşünülebilir. Şu anda 350,000 adet kapasitesi var, bunun 100,000 adedi neden Nissan için kullanılmasın" dedi.

Fransız Renault ile 45 yıldır ortaklığı bulunan Oyak Grubu, Bursa fabrikasında 360,000 adet otomobil üretim kapasitesine sahip.

Bu konularda ilginizi çekebilir