Savunma sanayisinde işbirliği protokolü

SSM ve sektörün önde gelen şirketleri ile Çankaya Üniversitesi arasında savunma sanayisi için araştırmacı yetiştirilmesine yönelik işbirliği protokolü imzalandı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Savunma Sanayii Müsteşarlığı (SSM) ve sektörün önde gelen şirketleri ile Çankaya Üniversitesi arasında Savunma Sanayii İçin Araştırmacı Yetiştirme Programı (SAYP) kapsamında işbirliği protokolü imzalandı.

Çankaya Üniversitesi Rektörü Hamdi Mollamahmutoğlu, üniversitede düzenlenen törende yaptığı konuşmada, savunma sanayisinin önemine dikkati çekerek, "Savunma Sanayii Müsteşarlığının patronajında firma temsilcileriyle üniversiteler arasında bir bağlamda teknoloji transferi anlamına gelen ilişkilerin kurulması ve buna göre eleman yetiştirilmesi Türkiye'nin geleceği bakımından gözardı edilemez." dedi.

Savunma sanayisinde çalışanların Türkiye'ye çok büyük bir hizmet verdiklerine işaret eden Mollamahmutoğlu, "Önce savunmamız sağlanmış olacak daha sonra diğerleri olacak. Güvenli olmayan bir yerde hiçbir şey yapamazsınız." diye konuştu.

Mollamahmutoğlu, söz konusu projenin akademik değil, ulusal bir mesele olduğunu kaydederek, Çankaya Üniversitesinin bu ulusal görev bilinciyle hareket ettiğini belirtti. Mollamahmutoğlu, "Biz bunu ticari bir mesele olarak görmüyoruz. Bütün gücümüzle savunma alanımıza destek vereceğiz." ifadelerini kullandı.

"Araştırmacı yetiştirmek olmazsa olmazımız"

SSM Müsteşar Yardımcısı Celal Sami Tüfekçi de konuşmasında sektöre yönelik değerlendirmelerde bulundu. Tüfekçi, "Müsteşarlık olarak üniversitelere çok büyük önem veriyoruz. Birçok hayalimiz var. Uçak, helikopter yapıyoruz, yapmaya çalışıyoruz. Fakat bunlar sadece para yatırmakla, tesisler açmakla olmuyor. Sizler ve sizlerin yerine gelecek olan gençler, sistematik bir insan kaynağı yetiştirme sürecinden geçmeli. Onun için savunma sanayine araştırmacı yetiştirmek olmazsa olmazımız." değerlendirmesinde bulundu.

Tüfekçi, 2023 hedefleri kapsamında Türkiye'de 300 bin araştırmacıyı temin etmeleri gerektiğini belirterek, bu kapsamda söz konusu programın önemli bir adım olduğunu kaydetti.

ASELSAN Genel Müdür Yardımcısı İsmet Atalar ve HAVELSAN Genel Müdürü Ahmet Hamdi Atalay da konuşmalarında SAYP'ın önemine işaret ederek, bu konuda ellerinden gelen gayreti göstereceklerini söylediler.

Üniversite ve savunma sanayisi firmaları SAYP'a dahil oluyor

SAYP, ilk olarak ODTÜ ve SSM, ASELSAN, ROKETSAN ve TUSAŞ ile Ekim 2011'de imzalanan işbirliği protokolleri ile hayata geçirildi ve 2012'de uygulanmaya başlandı. İmzalanan protokollerle çok sayıda üniversite ve savunma sanayisi firması SAYP kapsamına dahil edildi.

Programla, savunma sanayisinin öncelikleri doğrultusunda ve SSM’nin yönlendirmesiyle, savunma sanayisi şirketleri ile üniversiteler arasındaki bilgi transferinin daha sistematik hale getirilmesi, savunma sanayisinde çalışanların lisansüstü tezlerinin, şirketlerin Ar-Ge ihtiyaçlarına yönelik şekilde yapılandırılması ve sektörün öncelikli alanlarına yönlendirilmesi ile lisansüstü eğitim alacak öğrencilerin, şirketlerce, savunma alanında nitelikli Ar-Ge elemanı olarak yetiştirilmesi amaçlanıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir