AvivaSA hisseleri Borsa'da işlem görmeye başladı

Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Sabancı, "AvivaSA'nın halka arzı, 2014 yılının en büyük halka arzlarından biri. Yarattığımız değeri paylaşıyoruz" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İSTANBUL - Sabancı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Güler Sabancı, AvivaSA'nın halka arzının, 2014 yılının en büyük halka arzlarından biri olduğunu belirterek, "Yarattığımız değeri 'daha çok ortağımız olsun, daha çok büyüyelim' diye bugün sizlerle paylaşıyoruz" dedi. 

AvivaSA Emeklilik'in gong töreni Borsa İstanbul'da, Güler Sabancı, Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü İbrahim Turhan, Sabancı Holding Perakende ve Sigorta Grup Başkanı ve AvivaSA Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Dinçer ile AvivaSA Emeklilik Üst Yöneticisi (CEO) Meral Eredenk Kurdaş'ın katılımı ile gerçekleşti.  

Ak Yatırım'ın konsorsiyum lideri olarak görev aldığı halka arz ile yüzde 19,67'si halka açılan AvivaSA, gong töreninin ardından "AVISA" kodu ile 48,50 liradan işlem görmeye başladı. 47 liradan halka arz edilen AvivaSA hisseleri, ilk seansı 47,20 liradan tamamladı. 

Güler Sabancı, törende yaptığı konuşmada, AvivaSA'nın halka arzının, 2014 yılının en büyük halka arzlarından biri olduğunu belirtti. Genel anlayışlarının, Sabancı Holding portföyünü daha şeffaf, anlaşılır yapmak ve elde ettikleri değerleri yatırımcılarla paylaşmak yönünde olduğunu anlatan Sabancı, bu ilkeden hareketle belirli finansal büyüklüğe gelmiş şirketlerinin halka açılmasını teşvik ettiklerini söyledi. 

Sabancı, bu strateji ve politika sonucu AvivaSA'nın kendi sektöründe öncü bir kuruluş olduğunu vurgulayarak, "Ortağımız Aviva çok değerlidir, çok kıymetli katkıları vardır. Birlikte çok başarılı bir yolda yürüyen Aviva'yı geldiği büyüklük, finansal güç itibarıyla artık yüzümüzün akıyla halka arz edebilir noktaya geldik. Bu kazandığımız değeri daha da büyüterek ilerleyeceğiz. Yarattığımız değeri 'daha çok ortağımız olsun, daha çok büyüyelim' diye bugün sizlerle paylaşıyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sabancı, AvivaSA'nın halka açılmasıyla Sabancı topluluğunun borsada kayıtlı şirketinin 12'ye yükseldiğini aktardı. İstanbul borsasının daha da büyüyerek ülkedeki iş hayatını daha fazla kapsaması temennisinde bulunan Sabancı, gelişmenin özünü "sermayenin tabana yayılması" şeklinde tanımladı. 

Sabancı, şunları kaydetti: 

"Tabana yayılmış sermayeden güç alarak bütün iş hayatı büyüsün. İnşallah oraya doğru giden yolculukta bu adımları atıyoruz. Sermayenin tabana yayılması cümlesini rahmetli Sakıp Bey çok kullanırdı. Onun için ben de kullanıyorum. O zamanlardan bu yana halka açık şirketlere her zaman büyük desteğimiz oldu. Çünkü yönetimi de disipline eden, şeffaflaştıran ve yönetimi de başarılı kılan bir modeldir. Dolayısıyla biz Sabancı'da bu olayı bütün yöneticilerimizle destekliyoruz. Bu çıkılan yolda da AvivaSA'nın halka arzının tüm halkımıza başarılar getirmesini istiyorum." 

"6 bin 900'ün üzerinde yatırımcı AvivaSA'ya güvendi" 

İbrahim Turhan ise 2014 yılının en önemli halka arzını başarıyla gerçekleştirdiklerini, şirketin yüzde 19,7'sinin halka arz edildiğini belirtti. Altı bin 900'ün üzerinde yatırımcının AvivaSA'ya güvendiğini söyleyen Turhan, bunların bin 800 tanesinin de ilk defa sermaye piyasalarına yatırım yapan yatırımcı olduğunu dile getirdi. 

Turhan, Borsa İstanbul'da işlem gören şirketlerin toplam piyasa değeri içerisinde, Sabancı Grubu'nun borsada işlem gören şirketlerinin toplam piyasa değerinin yüzde 12 paya sahip olduğunu anlattı. "Bu da hakikaten hem bizim için bir mutluluk, umarım sizin için de bir iftihar vesilesidir" diyen Turhan, sermaye piyasaları geliştikçe ömürleri bir insan ömrünü geçen şirketlerin sayısının da artacağını umduğunu ifade etti. 

Turhan, şöyle konuştu: 

"Bu anlamda da Sabancı Ailesinin gösterdiği örneklik, Türk iş dünyası açısından da takip edilmesi gereken bir numune teşkil ediyor. 4 tane prensip bizim için çok önemli. Adil, şeffaf, hesap verebilir ve sorumluluk sahibi olmak, sermaye piyasasının olmazsa olmazı, vazgeçilmezidir. Sermaye piyasası ile tanışan tüm şirketlerimizin de bu kurumsal yönetim çerçevesi ile uyumlu hale gelmesi, şeffaf olması, adil olması, hesap verebilir olması, toplumdan elde ettiği kazancın bir kısmını toplumla paylaşarak sorumluluk sahibi olması son derece önemli.   

Önem verdiğimiz bir diğer konu da kurumsal yatırımlar. Kurumsal yatırımların gelişmesiyle sermeye piyasalarının gelişebileceğine inanıyoruz ve sigorta şirketlerimiz bu konuda çok zor ve büyük bir işlev görüyor. Sigorta şirketleri sayesinde olmuştur tüm dünyada kurumsal yatırımların gelişmesi. Bu anlamda AvivaSA'nın bugün borsamıza gelmesini büyük bir memnuniyetle karşılıyoruz. Teknosa'nın halka arzı ile ilgili Haluk Dinçer Bey ile görüştüğümüzde AvivaSA'dan bahsetmişti bana, inşallah önümüzdeki yıl Sabancı Ailesi'nden başka halka arzlarla yeniden huzurlarınızda olmayı ümit ediyorum."  

"Sektöre yön veren şirketlerden biriyiz" 

Meral Eredenk Kurdaş ise AvivaSA'nın borsada işlem görmesinden büyük heyecan duyduklarını kaydetti. Emeklilik Gözetim Merkezi'nin 31 Ekim 2014 tarihli verilerine göre bireysel emeklilik sektöründe, devlet katkısı dahil 6,65 milyar liralık fon büyüklüğüyle sektöre yön veren şirketlerden biri olduklarını söyleyen Kurdaş, AvivaSA'nın halka arzını, şirket değerinin şeffaflaşması ve yaratılan değerin ortaya çıkartılması açısından önemli bir adım olarak gördüklerini ifade etti. 

Kurdaş, cazip büyüme fırsatları sunan Türkiye'ye bireysel emeklilik ve hayat sigortası sektörünün öncü ve karlı oyuncularından biri olarak yatırım fırsatı sunduklarını dile getirdi. AvivaSA'nın, bu dönemde Türkiye'de Bireysel Emeklilik Sistemi başladıktan sonra halka arz edilen ilk emeklilik ve hayat sigortası şirketi olmakla kalmadığına dikkati çeken Kurdaş, aynı zamanda 330,8 milyon lira halka arz büyüklüğüyle son bir yılın en büyük halka arzı olduğunu aktardı. 

Kurdaş, sözlerini şöyle tamamladı: 

"Şirketimizin değeri 1,68 milyar lira olarak gerçekleşti. AvivaSA hisseleri için gelen talebin toplam arzın 2,8 katı olmasından büyük mutluluk duyuyoruz. AvivaSA'nın halka arzıyla çalışanlarımıza, iş ortaklarımıza, müşterilerimize, AvivaSA'nın geleceğine inananlara, geleceğe ortak olan yurt içi ve yurtdışındaki yatırımcılarımızın ilgisine ve duyduğu güvene teşekkür ederiz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir