En çok gençler 'BES'lendi

BES'te devlet katkısının yürürlüğe girdiği tarihten 15 Şubat'a kadar geçen sürede, sisteme katılanlar içerisinde 18-34 yaş arası gençlerin sayısı 60 bin 760'a yükselirken, bu grup toplam katılımcıların yüzde 41'ini oluşturdu.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Bireysel Emeklilik Sistemi'nde (BES), 1 Ocak 2013'ten itibaren yatırılan katkı payı oranında yüzde 25 devlet desteği verilmesinin etkisiyle, katılımcı sayısı hızla artarken, bu artış içerisinde 18-34 yaş arası genç nüfusun oranı dikkati çekiyor.

Emeklilik Gözetim Merkezi (EGM) verilerinden derlenen bilgilere göre, bireysel emeklilik sisteminde devlet desteği uygulamasının yürürlüğe girdiği yılbaşından 15 Şubat'a kadar, sisteme 148 bin 233 kişi katıldı. Geçen yılın aynı döneminde 36 bin 579 kişi sisteme kayıt yaptırmıştı.

Söz konusu dönemde BES sistemine katılanların oranı bir önceki yılın aynı dönemine göre 4 katın üzerinde artış gösterdi.

15 Şubat 2013'e kadar sisteme kayıt yaptıranların içerisinde 18-34 yaş arası gençlerin sayısı 60 bin 760 kişiye yükselirken, bu grup toplam katılımcıların yüzde 41'ini oluşturdu. Geçen yılın aynı döneminde ise söz konusu yaş aralığında 11 bin 885 kişi sisteme kayıt yaptırmıştı ve bu kişilerin toplam içerisindeki oranı yüzde 32,4 seviyesindeydi.

56 yaş üstü bireysel emekliliğe rağbet göstermiyor

BES'te devlet desteğinin yürürlüğe girdiği tarihten 15 Şubat 2013 tarihine kadar 56 yaş ve üzerinde 9 bin 770 kişi sisteme katılım gerçekleştirdi. Bu kişilerin toplam içerisindeki oranı yüzde 6,6 olarak hesaplandı.

Geçen sene aynı dönemde söz konusu yaş aralığında ise sadece 4 bin 845 kişi sisteme kayıt yaptırmıştı. Bu rakamın toplam başvuru yapanların içerisindeki payı ise yüzde 13,2 olarak gerçekleşmişti.

BES'e orta yaştan da yüksek talep geliyor

Devlet desteğinin başlaması ile orta yaş grubundan da sisteme oldukça yoğun bir talep geliyor. Devlet desteğinin başlangıç tarihinden 15 Şubat'a kadar, 35-44 yaş arasında 48 bin 129 kişi BES'e katıldı. Söz konusu rakam BES'e katılanların yüzde 32,4'üne karşılık geliyor. Söz konusu yaş aralığında sisteme dahil olanların sayısı geçen yılın aynı döneminde 13 bin 309 kişi olmuştu.

Sisteme yoğun ilgi gösteren bir başka yaş grubu da 44-55 yaş arası grup oldu. Bu yaş grubundan 29 bin 574 kişi 28 Aralık-15 Şubat tarihleri arasında sisteme katılırken, bu yaş grubunun toplam katılanlar içerisindeki payı da yüzde 20 olarak gerçekleşti. Geçen yılın aynı döneminde bu yaş grubundan sisteme dahil olanların sayısı ise 6 bin 540 kişi ile sınırlı kalmıştı.

"Bu rakamlar sistemin amacına ulaştığını gösteriyor"

Vakıf Emeklilik Genel Müdürü Mehmet Bostan, konuya ilişkin, bireysel emeklilik sisteminin, kişilerin uzun dönemde tasarruf sağlamalarına yardımcı olmayı amaçladığını kaydederek, "Katılımcıların çoğunun genç olması sistemin amacına ulaştığını gösteriyor" dedi.

Şirketler olarak, pazarlama politikalarını bu doğrultuda yaptıklarını ifade eden Bostan, orta yaş grubunun da kendileri için çok önemli olduğunu söyledi.
Bostan, sistemin başarısının, gençleri sisteme sokmakla doğru orantılı olduğuna dikkati çekerek, "Sisteme erken giriş, uzun dönemli kalış ile düzenli ödeme ve katılım sistemin amacına ulaşmasını sağlayacaktır" diye konuştu.

Devlet katkısının sistemin daha çok tanınmasını sağladığını da vurgulayan Bostan, toplumun bütün kesimlerinin bu alanda bilinçlendiğini ve durumun memnuniyet verici olduğunu dile getirdi.