MAPFRE: Çok hırslıyız artık liderliği istiyoruz

İspanyol MAPFRE Grubu'nun CEO'su Antonio Huertas, Türkiye'de kısa sürede yakaladıkları başarıların kendilerini çok mutlu ettiğini ve Türkiye sigorta pazarında liderliği hedeflediklerini söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 



Yakup SAYAR

İSTANBUL - Dünyanın önde gelen sigorta gruplarından İspanyol MAPFRE Grubu'nun CEO'su Antonio Huertas, Türkiye'nin büyüme potansiyeli ile çok önemli fırsatlar yarattığını belirterek, "Türkiye yatırımımızdan çok memnunuz, uzun vadeli buradayız ve sektör liderliğini hedefliyoruz. Grup olarak hırslı bir şirketiz ama gerçekçi de bir şirketiz" dedi. Huertas, Türkiye'de yeni bir satın alma hedeflemediklerinin de altını çizerek "Organik büyüyeceğiz" şeklinde konuştu. Huertas, İspanya'nın ekonomik durumuna yönelik ise hükümetin attığı adımları desteklediklerini ve ekonomide yaşanan sorunların mutlak olarak çözüleceğine inandığının altını çizdi.

İspanyol MAPFRE'nin Türkiye iştiraki MAPFRE Genel Sigorta, oto tamir zinciri Genel
Servis'in yüzde 51'ini satın aldı. Satın alma bedeli açıklanmadı. Önceki akşam düzenlenen basın toplantısına katılan MAPFRE Grubu'nun CEO'su Antonio Huertas, Türkiye'nin büyüme potansiyeli ile çok önemli fırsatlar yarattığını söyledi. MAPFRE'nin başkanı olarak Türkiye'ye yaptığı ilk ziyaretinde Antonio Huertas, Türkiye'nin MAPFRE'nin uluslararası yapısındaki öneminin ve şirketin bölgedeki büyüme potansiyelinin altını çizdi.

Toplantıda MAPFRE hakkında tanıtım sunumu yapan Huertas, MAPFRE'nin 5 kıtada faaliyet gösteren çok uluslu bir şirket olduğunu söyledi. 46 ülkede 70 binin üzerinde aracı firmayla çalıştıklarını söyleyen Huertas, "2011 yılında 23.5 milyar euro gelir, 19.6 milyar euro prim üretimi gerçekleştiren bir grubuz. Global krizin sürdüğü bu yıllarda çok uluslu olmanın verdiği güçle kâr elde edebilen bir grubuz. Öz sermaye kârlılığımız ise 12.2 seviyesinde" diye konuştu.

MAPFRE Genel Grubu Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı ve CEO'su Serdar Gül de Türk sigorta pazarında yüzde 5 oranı ile ilk 10 şirket içinde yer aldıklarını belirterek, "2012
yılı ilk yarısında ise 466.4 milyon TL prim üretimi ve yüzde 40'ın üstünde bir prim üretim artışı yaptık ve sektörde kâr eden sayılı şirketlerden biriyiz" şeklinde konuştu. Gül, Genel Servis hisselerinin yüzde 51'ini satın aldıklarını ve oto sigortalarında sunmakta oldukları hizmetleri kuvvetlendirmeyi hedeflediklerini de sözlerine ekledi. Satın almaya yönelik ise bir rakam paylaşılmadı. Satın alma ve BES planımız yok
Sunumun sonunda gazetecilerin sorularını yanıtlayan Antonio Huertas, Türkiye'de
satın alma ve bireysel emekliliğe girmek gibi bir hedefleri olup olmadığının sorulması
üzerine, organik büyüme konusunda kararlı olduklarını belirterek "Türkiye yatırımımız çok başarılı. Bir satın alma ve BES'e girmek gibi bir planımız yok. Biz grup
olarak hırslı bir şirketiz fakat bir o kadar da gerçekçi bir şirketiz. Hedefimiz Türkiye'de lider olmak" diye konuştu. Huertas, ayrıca MAPFRE'nin Malta dışındaki iştiraklerinin halka açık olmadığına dikkat çekerek Türkiye iştiraklerini de halka açmak gibi bir hedefleri olmadığını belirtti.

İspanya krizden çıkacaktır

Antonio Huertas, MAPFRE Genel Sigorta'nın grubun MAPFRE International içinde faaliyet gösterdiğini ve ABD'nin de yer aldığı bu tarafın 2011 yılı gelirlerinin 2.2 milyar euro, primlerinin 1.9 milyar euro, aktiflerinin 6.2 milyar euro olduğunu söyledi. Huertas, MAPFRE Genel'in grup toplam kârındaki payının ise yüzde 5 civarında olduğunun altını çizdi. İspanya'nın önce gelen gruplarından biri olarak söz konusu ülkedeki ekonomik krize yönelik beklentilerinin sorulması üzerine Huertas şunları söyledi: "İspanya'da hükümetin programını destekliyoruz ve bunun başarılı olacağına inanıyoruz. İspanya ekonomik krizden mutlak olarak çıkacaktır. Biz grup olarak uluslararası yatırımlarımızın verdiği güç ile ülkemizde yaşanan krize karşı dirençli durmayı başarıyoruz ve gücümüzü yatırımlarımızdan alıyoruz."