Yeni vergi teşviki BES'te büyümeye hız katar

Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) yararlananların sayısı 3 milyona doğru ilerliyor. Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Bozkurt'a göre yeni vergi teşviki ile büyüme ivme kazanacak.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Türkiye'de tasarrufların değerlendirilmesi ve özel emeklilik imkanının sağlanması amacıyla uygulanan Bireysel Emeklilik Sistemi'nden (BES) yararlananların sayısı 2 milyon 688 bin 517'ye, sistemin ekonomik büyüme hacminin ise 15 milyar 616 bin liraya ulaştı.

Bireysel emekliliğin Türkiye'deki artış eğilimine karşın pek çok ülkedeki uygulamaların gerisinde bulunduğunu vurgulayan Anadolu Hayat Emeklilik Genel Müdür Yardımcısı Orhan Bozkurt, vergi teşvikiyle büyümenin hızlanacağını söyledi.

Bozkurt, sektörün beklentisini şöyle dile getirdi:

"Biz geleceği pazarlıyoruz. Vergi teşvikleri olursa bireysel emeklilik sisteminde büyüme çok hızlanır. Pazardaki büyümenin en önemli kaldıracı da vergi teşvikidir. Biz de bunu bekliyoruz. Beklenen yeni vergi teşvik düzenlemesinin insanlara değmesi lazım. Vergi teşviki olursa insanımız birikimlerini daha iyi değerlendirecektir. İnsanımız uzun vadeli yatırımı, özellikle emekliliği hedefleyen yatırımı benimserse birikimleri de büyüyecek. Şu andaki vergi sistemi asgari ücrete bağlıdır. Asgari ücretin yüzde 10'u kadar vergi teşviki verilebiliyor.

Buradaki sınırların kaldırılması lazım. Sistem yararlananla, yararlanmayı ayırabilirse vergi teşviki daha iyi uygulanabilir. Maliye Bakanlığı'nın vergiye yönelik çalışması herkesin yararlanacağı şekilde getirilirse, pazardaki büyümeye efektif katkı sağlayacak.
Bizim beklentimiz, mevcut vergi teşviklerinin artırılarak daha kapsamlı hale getirilmesi. Bu yapılırsa dünyadaki örneklerde olduğu gibi bireysel emeklilikte Türkiye'de de ciddi artışlara karşılaşırız."

Ekonomik hacmimizi 3,5 milyar liraya taşımayı hedefliyoruz

Türkiye'de 8 yıldır uygulanan bireysel emeklilikten yararlanan kişi sayısının 12 Mart 2012 tarihi itibariyle 2 milyon 688 bin 517'ye ulaştığını, sistemdeki tasarrufun ve büyümenin 15 milyar 616 bin 811 liraya ulaştığını kaydeden Bozkurt, Anadolu Hayat Emeklilik'in ise portföyündeki 584 bin 347 kişi ve 3 milyar 353 bin liralık ekonomik hacimle 15 şirketin faaliyet yürüttüğü pazarın yüzde 21.48'ine sahip olduğunu söyledi.

Bu yıl pazar payını artırmayı hedeflediklerini dile getiren Bozkurt, "Anadolu Hayat Emeklilik pazarda lider. Bu alanda 15 şirket faaliyet gösteriyor, pazar payında ise ağırlık 3-4 şirketin üzerinde. Hedefimiz pazar payımızı artırarak, büyümeyi yüzde 23-24'e çekmeyi, sistemden yararlananların sayısını 600 bine ulaştırmak. Ekonomik hacmimizi de 3,5 milyar liraya taşımayı hedefliyoruz" dedi.

(AA)

Bu konularda ilginizi çekebilir