'Sahil kesiminde üç katı fındık falan yok'

Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Soydan, sahil kesiminde fındığın çok olduğu değerlendirmelerinin asılsız olduğunu belirterek, "Rekolte düşüklüğü açıkça ortadadır" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ORDU - Ziraat Odaları Ordu Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, "Bazı kesimler, sahil kesiminde fındığın çok olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu ama görünen o ki sahil kesiminde üç katı fındık falan yok" dedi. 

Soydan, yaptığı açıklamada, her fındık hasat sezonu öncesinde, farklı kurumların rekolte tespit çalışması yaptığını belirterek, Türkiye Ziraat Odaları Birliği olarak 14 ilde bilimsel çalışma yürüttüklerini dile getirdi. 

Hasat öncesinde, fındık rekoltesinin 371 bin ton olmasını tahmin ettiklerini aktaran Soydan, "Geldiğimiz noktada hangi kurumun belirlediği tahmini rekoltenin gerçeğine en yakın olacağı tartışmaları var ama biz kendi adımıza şunu söyleyebiliriz ki haziran ayında dalında gördüğümüz fındık maalesef çuvala girmiyor. Sebebi de sıcak havaya bağlı yanmalar oldu, onun için fındıkta çok miktarda boş var. Yani belki fındık harmana geliyor ama çuvala giren fındıkla bahçedeki fındığın oranı birbirini tutmuyor. Bu da bize Türkiye Ziraat Odaları Birliği tarafından belirlenen rekoltenin ne kadar gerçek olduğunu ortaya koyuyor" diye konuştu. 

"Rekolte düşüklüğü açıkça ortada"

Soydan, mart ayındaki zirai don nedeniyle yüksek bölgelerde bazı yerlerde fındığın hiç olmadığını belirterek, "Bazı kesimler, sahil kesiminde fındığın çok olduğu yönünde değerlendirmelerde bulundu ama görünen o ki sahil kesiminde üç katı fındık falan yok. Harmanları geziyoruz, geçen sene bir ton fındık yapan bu sene üç ton yapmıyor. Yani yüksek bölgelerdeki fındık açığını sahillerin kapatması mümkün değil. Rekolte düşüklüğü açıkça ortadadır" ifadelerini kullandı.  

Bu konularda ilginizi çekebilir