30 ilde şap karantinası

Ağrı'da da bugün "şap" karantinası uygulanmaya başlandığını belirten Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, Türkiye'de yaklaşık 30 ilde şap hastalığına bağlı karantina uygulaması başlatılmıştır" dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İlk kez DÜNYA'nın duyurduğu Türkiye'deki şap hastalığı bir ile daha sıçradı. 

Bugün de hastalık nedeniyle Ağrı il genelinde, bölgede yayılım gösteren şap hastalığına karşı tedbir amaçlı karantina uygulaması başlatıldı.  

Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Murat Demirkıran, yaptığı açıklamada bölgede görülen şap virüsünden dolayı Ağrı'da, tedbir amaçlı tüm hayvan pazarları ile hayvan hareketliliğinin geçici süre ile durdurulduğunu söyledi.  

Türkiye'ye Van İpekyolu üzerinden yurtdışı kaynaklı Nepal Hindistan orijinli "A-Tipi" şap virüsünün bölgede yayılım gösterdiğini belirten Demirkıran, "Bu yeni tip virüsün hayvanlarda kayıplara yol açma ve yayılma riskini azaltmak için Türkiye'de yaklaşık 30 ilde şap hastalığına bağlı karantina uygulaması başlatılmıştır" dedi. 

Demirkıran, karantina uygulamasının tedbir amaçlı olduğunu vurgulayarak, şunları kaydetti: 

"Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 2015 yılında hayvan hastalıkları ve zararlarıyla mücadele programı kapsamında Ağrı ilinde toplamda 573 bin 143 doz aşılama yapılmıştır. Bu virüs şu ana kadar ilimizde sadece Doğubayazıt ilçesi Sağlıksu köyünde bir mihrakta görüldü ve gerekli çalışmalar yapıldı. Ağrı ili olarak hastalığın ilimizde bir risk oluşturmamasına rağmen hayvan hareketlerini kısıtlayarak hayvancılık yapan yetiştiricilerimizin zarar görmemesi ve bu yeni virüse karşı gerekli önlemleri almak için Ağrı Valiliği Hayvan Sağlığı Zabıtası Komisyon kararı ile hem hayvan hareketliliğini hemde hayvan pazarlarını kapattık."