Antep fıstığına destekle üretim 4 katına çıkabilir

TZOB Genel Başkanı Bayraktar, alan bazlı verilecek destekle ihracat artışının yanı sıra tüketiciye uygun fiyattan ürün sunmanın da mümkün olacağını belirtti

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, Antep fıstığı üretimine destek sağlanması durumunda üretimin 3-4 katına çıkarılabileceğini belirtti.

Bayraktar, yazılı açıklamasında, Türkiye'de Antep fıstığı yetiştiriciliğinin genellikle sulama imkanlarının yeterli olmaması nedeniyle kuru tarım alanlarında yapıldığını ifade etti.

Antep fıstığında 'kendine yeten' değil, ihracatçı konuma gelinebileceğine işaret eden Bayraktar Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının "Yurt İçi Sertifikalı Fidan/Çilek Fidesi ve Standart Fidan Kullanımı Desteklemesi Hakkındaki Tebliğ"i ile bu noktada önemli bir adım daha atıldığını kaydetti.

Türkiye'de üretilen Antep fıstığının çoğunluğunun iç tüketime gittiğini belirten Bayraktar, şu bilgileri verdi:

"Türkiye Antep fıstığı ihracatından 2013 yılı için 3 bin 947 ton karşılığında 48 milyon dolar gelir elde etti. İthalat yok denilecek düzeyde. Ülkemizde Antep fıstığının tüketiminin 2008-2013 döneminde yıllık ortalama 103 bin ton civarında olması nedeniyle üretilen ürünün hemen hepsi iç tüketime gidiyor. Uluslararası Kabuklu ve Kuru Meyve Konseyi'ne (INC) göre yıllık kişi başına tüketilen Antep fıstığında, Suriye ilk sırada bulunurken, Türkiye ikinci, İran üçüncü sırada."

Dünya üretimi

Dünya Gıda ve Tarım Örgütü'nün (FAO) 2012 rakamlarına göre, 21 ülkede Antep fıstığı yetiştiriciliği yapıldığını belirten Bayraktar, şunları kaydetti:

"Son 10 yılda yıllık ortalama 730 bin ton kabuklu Antep fıstığı üretiliyor ve üretim her yıl bir önceki yıla oranla yaklaşık yüzde 6 büyüme gösteriyor. 2012 yılında Antep fıstığı üretiminin yüzde 98'i Türkiye'nin de içinde bulunduğu 5 ülke tarafından yapılıyor. İran, 2012 yılında üretilen 1 milyon 5 bin 436 ton olan Antep fıstığının; yüzde 46,95'ini yani 472 bin 97 tonluk kısmını tek başına karşılıyor. İkinci sırada 231 bin ton üretim, yüzde 23'lük payla ABD, üçüncü sırada 150 bin ton üretim, yüzde 14,92'lik payla Türkiye geliyor. Çin, yüzde 7,36'lık pay ve 74 bin tonluk üretimle dördüncü, Suriye yüzde 5,69'luk pay ve 57 bin 195 ton üretimle beşinci sırada yer alıyor."

Türkiye'de Antep fıstığının ağırlıklı olarak Güneydoğu Anadolu bölgesindeki illerin yanı sıra ülke genelinde 41 ilde yetiştirildiğini ifade eden Bayraktar, üretimin yaklaşık yüzde 90'ının Gaziantep, Şanlıurfa, Siirt, Adıyaman ve Kahramanmaraş'tan karşılandığını belirtti.

Lezzet ve aroma yüksek ama meyve küçük

Türkiye'de üretilen Antep fıstıklarının, lezzetli ve yüksek aromalı olduğunu kaydeden Bayraktar, bunun yanında meyvelerin genellikle küçük olması ve kabukta çıtlamanın sonradan yapılmasının rekabet gücünü azalttığını ifade etti.

Çıtlatma gibi işlemlerin maliyeti arttırdığına dikkati çeken Bayraktar, "Öte yandan İran fıstıkları tat ve aroma bakımından Türk fıstıklarıyla rekabet edemese de meyve büyüklükleri bakımından avantajı elinde bulundurmaktadır" ifadesini kullandı.

Bayraktar, Antep fıstığına destek sağlanması durumunda üretimin 3-4 katına çıkarılabileceğini, alan bazlı destekle ihracatta artışın yanı sıra tüketiciye uygun fiyattan ürün sunumunun mümkün olacağını kaydetti.

 

Bu konularda ilginizi çekebilir