Bayram sonrası fındık fiyatında artış bekleniyor

Yeni mahsul fındığın 12 lira civarında olduğunu söyleyen TZOB Yönetim Kurulu Üyesi Soydan, bayram sonrasında fındık fiyatının yükselmesini bekliyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadenizli fındık üreticileri, en önemli geçim kaynağı durumunda olan fındıkta, bayram sonrası fiyatların yükselmesini bekliyor.

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Yönetim Kurulu Üyesi ve Ordu Ziraat Odaları İl Koordinasyon Kurulu Başkanı Arslan Soydan, yeni mahsul fındığın 12 lira civarında olduğunu söyledi.

Sezonun açılmasıyla pazara hızlı bir şekilde fındık indiğini anımsatan Soydan, bu nedenle fiyatların düşük seviyelerde seyrettiğini belirtti.

Soydan, satılan fındık oranlarının son günlerde azaldığını da vurgulayarak, "Üretici fındığını pazara ihtiyacı kadar indirmeye başladı. Şu anda pazara inen fındıkta bir durgunluk var. Bu durum da fiyatın yukarı doğru çıkmasına sebep oluyor" dedi.

"Şu anki fiyatlar fındığın gerçek fiyatı değil"

Fındık fiyatının 12 liraya kadar çıktığını dile getiren Soydan, "Üretici de bunu yakından takip ediyor. Bayram sonrası fındık fiyatının yukarı doğru çıkacağını tahmin ediyoruz. Üreticilerin fındığını 15 lira civarında satması gerektiğine inanıyoruz. Bu duruma inanan üreticiler fındığını bekletiyor ve piyasadaki fındık fiyatlarını takip ediyor. Tabii ki fındığı hızlı şekilde pazara indirmek fiyatların düşmesine sebep olacaktır" diye konuştu.

Soydan, yüksek kesimlerin bir bölümünde fındık toplama işleminin devam ettiğini de ifade ederek, "Yaklaşık 800 ile 900 rakımlı yerlerde fındık daha yeni harmana geliyor. Yüksek kesimlerdeki üreticiler, bugünlerden sonra ürünü pazara indirmeye başlayacak. En azından onlar ürününü dikkatli bir şekilde pazara indirirse iyi fiyatla ürününü değerlendirmiş olurlar. Şimdiki fiyatlar fındığın gerçek fiyatı değil. Bunun dışında yüksek kesimlerde nem oranı ve eylül ayının sonuna doğru yağışın fazla olmasından dolayı da fındığın iyi kurutulması gerekir. İyi kurutulmayan fındık hem çürümeye sebep olacak, hem kaliteyi düşürecek, hem de kilo kaybına neden olacaktır" ifadelerini kullandı.

Bu konularda ilginizi çekebilir