Bitlis çiftçisinin yüzü 'fıstık'la gülecek

Bitlis'in Hizan ilçesinde kırsal alanlarda yetişen ve ekonomik değeri bulunmayan yaklaşık 10 bin yabani bıttım ağacı, Siirt'ten getirilen aşılarla fıstık ağacına dönüştürüldü

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Bitlis'in Hizan ilçesinde kırsal alanlarda yetişen ve ekonomik değeri bulunmayan yaklaşık 10 bin yabani bıttım ağacı, Siirt'ten getirilen aşılarla fıstık ağacına dönüştürüldü.

Hizan Kaymakamlığının girişimiyle, Bitlis Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ve Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından hazırlanan proje ile Hizan ilçesinin fıstık üretim merkezi haline getirilmesi hedefleniyor.

Hizan Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Danacı, Doğu Anadolu Projesi Bölge Kalkınma İdaresince desteklenen proje ile ilçede 10 binin üzerinde yabani bıttım ağacının aşılanarak üretime kazandırıldığını söyledi.

Aşılanan bıttım ağaçlarının, aşılamanın ikinci yılından itibaren meyve vereceğini ve her geçen yıl veriminin artacağını anlatan Danacı, şöyle konuştu:

"10 köyümüzde bulunan bıttım ağaçları, Siirt'ten getirilen Siirt fıstığı aşı kalemleri ile aşılanarak üretime kazandırıldı. 10 bin ağacın ikinci yılında üretime geçeceği düşünüldüğünde, ikinci yıldan itibaren her ağaç 5 kilo meyve verecek ve verimi her yıl yüzde 20 artacak. İkinci yıldan itibaren 10 bin ağaç 50 bin kilo meyve verecek. Üreticiler fıstığın kilogramını 20 liradan satıyor. Fıstık geliri her yıl artacağından çiftçimize büyük gelir sağlanacak."

Danacı, Siirt örneğinde olduğu gibi Hizan ilçesinin de fıstık ağacı potansiyeli bakımından önemli bir konumda olduğunu vurguladı.

Fıstık üretimiyle ilçenin ekonomik gelirlerinin önemli oranda artacağını yineleyen Danacı, "Bu sayede bölgenin terör olaylarıyla anılmasının önüne geçilecek. İlçenin terör olaylarıyla değil, projeyle, üretimle anılmasını istiyoruz. Bu projenin sonuçlarıyla terörün etkisi bir nebze de olsa azalacaktır." dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir