Bu yıl havuç üretimi gerileyecek

TZOB Başkanı Bayraktar, geçen sene 558 bin ton olan havuç üretiminin, bu yıl 536,2 tona gerileyebileceğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, pazarlama sorunlarının havuçta üretimi düşürdüğünü belirterek, geçen sene 558 bin ton olan havuç üretiminin, bu yıl 536,2 tona gerileyebileceğini kaydetti. 

Bayraktar, yazılı açıklamasında, bugünün yaşam koşullarında sağlıklı beslenmeye yönelik ürünlerin tüketiminin hız kazandığını, yaş sebze tüketiminin artırılması gerektiğini belirtti. 

Pazarlama sorunlarının havuçta üretimi düşürdüğünü vurgulayan Bayraktar, "2012'de 714 bin 280 tona kadar çıkan havuç üretimi, 2014 yılında 557 bin 977 tona indi. Bu sene üretimin yüzde 3,9 azalmayla 536 bin 246 tona ineceği tahmin ediliyor" ifadelerini kullandı.  

Bayraktar, havuç ekim alanlarının da son yıllarda gerilediğinin altını çizdi. Bu alandaki üretimin yüzde 59,4'ünü Konya'nın sağladığını bildiren Bayraktar, bu ili Ankara, Hatay, Denizli ve Burdur'un izlediğini kaydetti.  

"Maliyetler düşürülmeli"

Bayraktar, sebze üretimi ve pazarlamasına ilişkin sorunlara da dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu: 

"Üreticilerimizin rekabet gücünün artırılması bakımından maliyetler düşürülmeli, gübre, mazot gibi üretim girdilerinin desteklenmesinin yanı sıra, ilaçlama, depolama, ambalajlama, nakliye gibi unsurlar da mutlak surette desteklenmeli, girdilerdeki KDV oranları indirilmelidir. Ülkemizde soğuk hava depoları yeterli değildir. Bunun sonucunda hasadın yoğun olduğu dönemde pazara talebin üzerinde ürün sunulmakta, bu da üretici fiyatlarında düşüşe neden olmaktadır. Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında tarımsal ürünlerin işlenmesi, depolanması ve paketlenmesine yönelik yeni yatırım tesislerinin yapımı, mevcut faal olan veya olmayan tesislerin kapasite artırımı ve teknoloji yenilenmesine yönelik yatırımlar yüzde 50 hibe yoluyla desteklenmektedir." 

Bu konularda ilginizi çekebilir