Çiftçi 2011 prim desteğini bekliyor

Bayraktar, çiftçinin patateste ihracat, buğday ve mısırda ise bazı illerde ödenmeyen 2011 prim desteğini beklediğini belirtti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, çiftçinin patateste ihracat, buğday ve mısırda ise bazı illerde ödenmeyen 2011 prim desteğini beklediğini belirterek, konunun bir an önce çözülmesinin en büyük dilekleri olduğunu bildirdi.

TZOB'dan yapılan yazılı açıklamada, Bayraktar'ın Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan'a mektup gönderdiği ve mektubunda pazarlamada sıkıntı yaşanan patates için ihracat desteği istediği belirtildi.
Önemli patates üretim merkezleri Nevşehir, Niğde ve Kayseri'de kışlık patates hasadına başlandığına dikkati çeken Bayraktar, pek çok sorunla karşılaşan patates üreticisinin ellerindeki ürünü pazarlayamadığı için sektörün tıkanma noktasına geldiğini savundu.
Bayraktar, mektubunda şunları kaydetti:

"Patates stoklarının bitmesi gereken ve depolarda hala patates bulunduğu bir dönemde yazlık çeşitlerin hasadı başlamıştır. Hem yeni hem de eski ürünün aynı anda piyasada olması üretici açısından piyasayı olumsuz etkileyerek yazlık olarak adlandırılan erkenci çeşitlerin de fiyatının düşmesine yol açmıştır. Piyasada yaşanan bu tıkanıklık kışlık patatese de yansımıştır. Yoğun olarak hasadın yapıldığı bu dönemde üreticimiz kilogramını 30-35 kuruşa mal ettiği patatesi 15 kuruşa dahi alıcı bulamadığından pazarlayamamaktadır. Özellikle girdi fiyatlarında yaşanan artışlar nedeniyle maliyetler yükselmekte, bu nedenle diğer ülkelerle rekabet etmekte zorlanan üreticilerimiz ürün ihracatında da sıkıntı yaşamaktadırlar."


[PAGE]


Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) verilerine göre, 2008'de dünya ülkelerinin 3 milyar 712 milyon dolarlık patates ithal ettiğini, ithalatta, Belçika'nın 286,1, İspanya'nın 272,3, Hollanda'nın 252,1, Almanya'nın 251,5, İngiltere'nin 233,8, Rusya'nın 224, İtalya'nın 209,7, ABD'nin 168,8, Fransa'nın 160,4 milyon dolarla ilk sıralarda yer aldığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti:

"Türkiye, 13,3 milyon dolar ithalat, 8,7 milyon dolar ihracatla çok gerilerde kalıyor. Oysa Türkiye'nin komşuları, yakın çevresi sayılan Ortadoğu, Kuzey Afrika, Balkanlar, Kafkaslar, Orta Asya ülkeleri ve Rusya önemli miktarda patates ithal ediyor. Rusya 224, Cezayir 100,1, Yunanistan 84,2, Mısır 67,3, Birleşik Arap Emirlikleri 52,6, Lübnan 49,7, İsrail 34, Suudi Arabistan 33, Fas 30,5, Umman 12, Ürdün 19,2, Romanya 19,1, Irak 18,4, Tacikistan 17,1, Tunus 16,1, Kazakistan 11,9, Libya 9, Kıbrıs Rum Kesimi 7,6, Kuveyt 7, İran 6,3, Gürcistan 6, Katar 6, Ukrayna 5,7, Bulgaristan 5,7, Sırbistan 5,3 Arnavutluk 5,2, Suriye 5, Moldova 4,8, Ermenistan 4,6, Azerbaycan 3,7, Makedonya 2,4, Özbekistan 2,1 milyon dolarlık patates satın alıyor.
Bu ülkelerin toplam patates ithalatı 875,6 milyon doları buluyor. Türkiye, bu piyasadan yüzde 10 pay alsa, patates ihracatını 10 katına çıkarır, bu da yapılamayacak bir şey değil."

Bayraktar, hububat prim destekleriyle ilgili açıklamasında 2011'e ait prim desteklerinin bazı illerde henüz ödenmediğini bildirdi.
Üreticilerin bu yönde ziraat odaları ve TZOB'a yoğun başvuruları bulunduğunu bildiren Bayraktar, şunları belirtti:

"Çiftçilerimizden, bu konuda mağdur olduklarına dair yoğun şikayetler gelmektedir. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'mız bu konuda Maliye Bakanlığı'ndan ödenek beklendiğini, ödenek aktarıldığı anda çiftçilerin hesaplarına yatırılacağını tarafımıza iletmiştir. Bazı illerdeki çiftçilerimizin primlerinin ödenip bazı illerimizde ödeme yapılmamasının hakkaniyetli bir tutum olmadığı açıktır. Bundan dolayı, çiftçilerimizin bu mağduriyetinin giderilmesi konusunda gerekli çalışmaların yapılarak, konunun bir an önce çözümlenmesi en büyük dileğimizdir."

 

 

Bu konularda ilginizi çekebilir