Çilek üreticisi, sezona umutlu giriyor
Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde, rekoltenin yüksek olması ve kaliteli ürün nedeniyle üreticilerin yeni sezondan umutlu olduğu bildirildi.
YAYINLAMA
GÜNCELLEME
MERSİN - Türkiye'nin önemli çilek üretim merkezlerinden Mersin'in Silifke ilçesinde, rekoltenin yüksek olması ve ürün kalitesinin iyi olması nedeniyle üreticilerin yeni sezondan umutlu olduğu bildirildi.
Bölgede örtü altında hasadı devam eden ve kilosu 3 liradan alıcı bulan çileğin, bu ay sonunda açık alanda hasadın yoğunlaşmasıyla ihracatının da başlaması bekleniyor.
Silifke Ziraat Odası Meclis Başkanı ve çilek üreticisi Durhasan Akarca, yaptığı açıklamada, geçen yıl 20 bin dönüm araziden 80 bin ton çilek hasadı yapıldığını, bu yıl da aynı alanda aynı miktarda hasadın gerçekleştirilmesinin hedeflendiğini kaydetti.
İlçede üretilen çileğin yaklaşık 20 bin tonunun Rusya başta olmak üzere Moldova, Ukrayna, Romanya, Polonya, Macaristan, Irak ve İran'a ihraç edilmesinin planlandığını ifade eden Akarca, yüksek rekolte ve kaliteli ürün sayesinde çilek üreticilerinin sezona umutla baktığını belirtti.
Akarca, örtü altında hasadın devam ettiğini, bu ay sonunda da açık alanda hasadın yoğunlaşacağını dile getirerek, çilek üretiminin ilçeye önemli bir katkı sağladığını ve çok sayıda kişinin geçimini buradan sağladığını söyledi.
İlçede yaklaşık 3 bin ailenin çilek işiyle uğraştığını anlatan Akarca, Kahramanmaraş ve Şanlıurfa gibi şehirlerden gelen işçiler ile yöre halkından oluşan 10 bin kişinin çilek hasat sezonu boyunca iş imkanı bulduğunu, işçilerin çoğunluğunu ise kadınların oluşturduğunu bildirdi.
Silifke çileğinin aroması ve lezzetiyle dikkat çektiğini de vurgulayan Durhasan Akarca, ''Ürünlerimizin namı Türkiye sınırlarını aştı. Artık ihracat yaptığımız birçok ülkede Silifke çileğinin çok önemli bir marka değeri var. Bu yüzden marka değerimizin artık cebe katkı sağlayacağı bir döneme giriyoruz'' dedi.