Çöpten çıkan ısıyla domates üretilecek

Konya Büyükşehir Belediyesi'nin, çöpten elektrik üretilen tesisten açığa çıkan ısıyı değerlendirmek üzere kurduğu serada domates üretimine başlandı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

KONYA - Konya Büyükşehir Belediyesi'nin, iki yıldır çöpten elektrik ürettiği tesisten açığa çıkan ısıyı değerlendirmek üzere oluşturulan serada domates üretimine başlandı.

Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek, Konya'nın çöplerinin döküldüğü Aslım Katı Atık Sahası’nda iki yıldır metan gazından elektrik üretimi yapıldığını söyledi. Çöpten üretilen elektriğin yıllık 5,6 megawat/saat gücünde ve yaklaşık 26 bin haneyi aydınlatacak kapasitede olduğunu dile getiren Akyürek, elektrik üretimi sırasında açığa çıkan ısıyı serada kullanmaya başladıklarını ifade etti.

Akyürek, kurdukları seranın bin 200 metrekarelik bölümünde domates üretimine başlandığını belirterek, şunları kaydetti:

“Katı atık sahamıza günlük bin 200 tona yakın katı atık gelmekte, bundan elektrik üretmekteyiz. Elektrik enerjisini üreten firmamız bu konuda Konya için bir ilki başarmıştır. Bu çalışmayla çevreye de katkı sağlamış oluyoruz. Elektrik üretiminde yanmadan dolayı açığa çıkan ısıdan faydalanabilmek için sera alanı test edildi. Isı ve debisine göre 30 ton domates üretim kapasitesi söz konusu. Elde edilen enerji, tesisin ısıtılması ve aydınlatılmasında da kullanılmaktadır.”

Büyükşehir Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, seraya 2 bin 700 domates fidesi dikildi. Aslım Katı Atık Sahası’nda çöpler elektrik enerjisine dönüştürülerek ekonomiye ve çevreye katkı sağlanırken; açığa çıkan enerji serada değerlendirilerek, yıl boyunca domates üretimi gerçekleştirilecek.

Bu konularda ilginizi çekebilir