Diyarbakır'a iki coğrafi işaret daha

Diyarbakır karpuzunun ve örgü peynirinin ardından kadayıf ve Karacadağ pirincinin de coğrafi işaret alması için çalışmalar başladı.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Diyarbakır'da, karpuz ve örgü peynirin yer aldığı coğrafi işaret listesine kadayıf ve Karacadağ pirincinin de eklenmesi için yapılan başvurunun onaylanması bekleniyor.

Diyarbakır Büyükşehir Öğretmenevi Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen "Yeni Patent ve Marka Kanunu" konulu toplantıda konuşan Vali Hüseyin Aksoy, "Diyarbakır'a baktığımızda patentle ilgili Türkiye'de ilk yasal mevzuatın oluştuğu 1995'ten itibaren 86 başvuruyla ilimiz patent konusunda 36'ncı sırada yer alıyor. Ancak bu 86 başvurudan sadece 3'ü tescil edilmiş. Yüzde 3,5 gibi başarı oranımız var. Marka başvurularına baktığımızda da 3 bin 631 başvuru yapılmış ve bin 912'si tescil edilmiş. Bunlara da baktığımızda yüzde 53'lük bir başarı var." dedi.

Aksoy, Diyarbakır'ın şu ana kadar coğrafi işaretlemede kabul gören sadece 2 ürünü olduğuna işaret ederek bunlardan birinin Diyarbakır karpuzu diğerinin ise örgü peyniri olduğunu belirtti.

İki başvuru daha yapıldığını, bunların ise Diyarbakır kadayıfı ve Karacadağ pirinci olduğunu aktaran Aksoy, bu konuda işlemlerin sürdüğünü belirtti.

"Bu değerlerimizi ekonomik anlamda bize fayda sağlayacak bir boyuta taşıyabilmeyi hedefliyoruz." diyen Aksoy, gelecek süreçte bu konuda daha fazla çalışma yapacaklarını ifade etti.

İzmir, coğrafi işarette rekora koşuyorİzmir, coğrafi işarette rekora koşuyor

Bu konularda ilginizi çekebilir