Domateste sera üretimi gecikince fiyatlar arttı

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Doğan, "Domates fiyatlarının ekim ayında yüzde 43.03 artması soğuk havalar ve mevsim geçişinden kaynaklanıyor" dedi

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR - Yaz aylarında kilosu 50 kuruşa kadar düşen domatesin ekim ayında fiyatı en fazla artan tarım ürünleri arasında yer almasının olumsuz hava koşulları nedeniyle sera üretiminin gecikmesinden kaynaklandığı bildirildi. 

Antalya Toptancı Hal Yaş Sebze Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Cüneyt Doğan, domates fiyatlarının ekim ayında yüzde 43.03 artmasının soğuk havalar ve mevsim geçişinden kaynaklandığını söyledi. 

Doğan, tarla ürününün bittiği ekim ayında, olumsuz hava koşulları nedeniyle sera üretiminin gecikmesinin piyasaya ürün arzını olumsuz etkilediğini kaydetti.  

Yaz aylarında pazarlarda kilosu 50 kuruşa kadar düşen domatesin ekim ayında fiyatı en fazla artan tarım ürünleri arasında olmasının, mevsim geçişinin neden olduğu üretim boşluğundan kaynaklandığını ifade eden Cüneyt Doğan, "Ekim ayı tarla üretiminin bittiği ve Antalya bölgesinde sera üretiminin başladığı dönemdir. Havaların erken soğuması tarla üretimini erken bitirirken, sera üretiminin de geç kızarmasına yol açtı. Serada bu dönemde yetişen domatesin ekimi ağustos ayında yapılıyor. Ekim demindeki aşırı sıcaklar gelişimi olumsuz etkiledi, çiçek domatese dönüşmeden döküldü. Hem ağustos ayındaki olumsuzluk hem de ekim ayında havaların erken soğuması sera domatesinin olgunlaşmasını yaklaşık 2 hafta geciktirdi" dedi. 

Doğan, ekim ayında Antalya Toptancı Hali'ne gelen ürün miktarında ciddi bir düşüşün yaşandığına işaret etti. Sera ürününün gelmeye başladığını anlatan Doğan, fiyatların bir süre sonra normal seviyeye geleceğini dile getirdi.  

İzmir Pazarcı Esnafı Odası Başkanı Hamdi Erişen, domateste yaşanan fiyat artışının arz yetersizliğinden kaynaklandığını söyledi. İzmir Sebze Meyve Hali'ne gelen ürün miktarında da ciddi düşüş yaşandığını belirten Erişen, "Tarla mahsulü bitti, sera üretimi de yeni çıktı. Çıkan sera üretimi hem iç piyasayı hem de ihracata yetmiyor. Arada boşluk oluştu. Tarla ürününün sonu olduğu için fiyatı yüksek" diye konuştu.  

Erişen, sera ürününün tam anlamıyla piyasa sürülmesinin kasım ayı sonunu bulacağını kaydetti. İzmir'deki pazarlarda domatesin kalitesine göre 2-3 liradan satıldığını belirten Erişen, fiyatların kasım ayı sonuna kadar yüksek seyrini koruyacağını dile getirdi.  

Antalya Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, domates fiyatlarının ekim ayında bir önceki aya göre artmasının normal olduğunu söyledi. Bu dönemde üretim boşluğunun yaşandığını kaydeden Satıcı, ihracatın fiyat artışı üzerinde olumsuz bir etkisinin bulunmadığını dile getirerek, şunları söyledi: 

"Ekim ayında tarla üretimi bitiyor. Sera üretimi de tam anlamıyla yetişmiyor. Sera üretimi çıkmaya başladı, bir hafta 10 gün sonra sera üretimi tam anlamıyla çıkacak. Bu da fiyatları normal seyrine çeker" diye konuştu.  

İhracat artıyor 

Domates ihracatında artışın sürdüğünü belirten Satıcı, 01 Ekim- 02 Kasım 2013 tarihlerinde 8 milyon 341 bin dolar olan Türkiye'nin ihracatının bu yılın aynı döneminde 9 milyon 172 bin dolara çıktığı ifade etti. Satıcı, fiyat artışlarında ihracatın etkisinin bulunmadığını kaydetti.  

Bu konularda ilginizi çekebilir