EİB’nin ihracatında gıda ürünlerinin payı yüzde 40’ı aştı

Türkiye’nin ihracatında gıda ürünlerinin payı yüzde 14 seviyesinde iken, Ege İhracatçı Birlikleri’nin son bir yılda kayda aldığı ihracatta gıda ürünlerinin payı yüzde 40’ı aşıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

İZMİR (DÜNYA) - Ege İhracatçı Birlikleri’nin (EİB) 2016 Ocak – Kasım dönemindeki ihracatı 9 milyar 993 milyon dolar olurken, tarım ürünleri ihracatı 4 milyar 23 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. EİB’de kayda alınan tarım ürünleri ihracatı 2015 yılının aynı dönemine göre yüzde 10 artış gösterdi. EİB’nin ihracatında tarım ürünleri ihracatının payı yüzde 40.3 oldu. EİB’den yapılan tarım ürünleri ihracatı son bir yıllık dönemde ise 4 milyar 404 milyon dolara yükseldi.

Yaş meyve sebze ihracatı yüzleri güldürüyor

Gıda sektörünün küresel ekonomik daralmadan en az etkilenen sektörlerin başında geldiğini belirten Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Rıza Seyyar, ihracat rakamlarının da bunu teyit ettiğini söyledi. Kasım ayında Ege Bölgesi’nden Rusya’ya satsuma mandalina ihracatının 179 tondan 1800 tona yükseldiğini, yüzde 900’luk artış yaşandığını dile getiren Seyyar, “Ege Bölgesi’nden önemli artış gösteren bir diğer ürünümüz ise kestane oldu. İtalya’ya kestane ihracatı yüzde 298’lik rekor artışla 2 milyon 911 bin dolardan, 11 milyon 594 bin dolara yükseldi. 50 ülkeye yaş meyve sebze ihracatı gerçekleştirdik. Yaş meyve sebze mamullerinde de düzenli bir büyüme karşımıza çıkıyor. Kasım ayında meyve sebze mamulleri ihracatımız yüzde 9’luk artışla 54 milyon 570 bin dolara çıktı. Bu rakamlar, yaş meyve sebze ve mamulleri sektörüne kamunun gözbebeği gibi bakması gerektiğini ortaya koyuyor” diye konuştu.

Kuru meyve ihracatında gelecek Uzakdoğu’da

Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Birol Celep de ekim ve kasım aylarında Ege Bölgesi’nde ihracat lideri oldukları için mutlu olduklarını söyledi. Celep, bu başarıda kuru meyve ihracat sezonunu başlamasının ve Hristiyan dünyası için kutsal olan Christmas (Noel)’ın yaklaşmasının etkili olduğunu, kuru meyve ihracatında geleceğin ise Uzakdoğu pazarında olduğunu vurguladı.

Kuru meyve ihracatında miktar bazında yüzde 30 artış olmasına rağmen, değer bazında artışın daha düşük olmasından duyduğu üzüntüyü dile getiren Celep, “Bu durum ihracatçılarımızı mutlu etmiyor. Katma değerli ürün ihraç etmemiz, bunun altyapısını kurmamız gerekiyor. Bu amaçla, Gıda Ar-Ge Proje Pazarı, Turquality, İnovasyon Projelerini sürdürüyoruz. Ayrıca, alternatif pazarlara girmek için çaba gösteriyoruz. Gelecek Uzakdoğu’da. Uzakdoğu pazarında yoğunlaşmak istiyoruz. Çin, yüzde 7-8 ortalama ile büyüyor. Hindistan bu yıl üçüncü çeyrekte yüzde 7.3 büyüdü. İnsan sağlığı için sağlıklı ürün üretme felsefesini moda akımı haline getirerek Uzakdoğu pazarında büyümek istiyoruz. Naturel kayısı pazarında artış var. Organik ürün satışlarında artış var. Bu değişimi geliştirmek istiyoruz” dedi.

Zeytin ve zeytinyağı ihracatı 4 aydır artıyor

Türkiye’nin son yıllarda ciddi yatırım yaptığı, son 15 yılda ağaç varlığını 90 milyondan 170 milyona çıkardığı zeytincilik sektöründe son 4 aydır ihracat rakamları artış gösteriyor. Ekim ayında sofralık zeytin, Kasım ayında ise zeytinyağı ihracat sezonlarının başladığına işaret eden Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Davut Er, 2 aylık dönemde sofralık zeytin ihracatının 10 bin ton seviyesinde gerçekleştiğini, Kasım ayında zeytinyağı ihracatının ise bir önceki sezonun kasım ayına göre miktar bazında yüzde 224’lük artışla 718 tondan, 2330 tona yükseldiğini anlattı.

İlk verilere göre 2016/17 zeytin ve zeytinyağı sezonunun geçen sezona göre daha başarılı geçeceğine ilişkin ipuçları verdiğine vurgu yapan Er, şöyle devam etti: “Tabiat şartları da süreci desteklerse daha iyi olur. Son iki ayı kurak geçirdik. Ancak son günlerdeki yağışlarla bir nebze rahatladık. Sezon başında açıklanan rekolte rakamlarına yaklaşacağımızı umuyoruz. Sofralık zeytin ihracatında Irak, Romanya, Bulgaristan, Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri hedef pazarlarımız. Zeytinyağı ihracatında ise Suudi Arabistan, Amerika Birleşik Devletleri, Irak, Çin ve Japonya pazarları öne çıkıyor.

Bu konularda ilginizi çekebilir