Elma fiyatında üretici ile market arasında yüzde 361 fark var

TZOB Genel Başkanı Bayraktar tarım gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Üretici ve market arasında görülen fiyat farkına değinen Bayraktar elma fiyatlarının üretici-market arasında yüzde 361 fark olduğunu kaydetti.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ocak ayında tarım ürünlerinin üretici ve market fiyatları arasındaki farka ve tarım sektörünü ilgilendiren diğer konulara ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Bayraktar toplantıda, ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla kuru kayısı, elma, portakal, kuru soğan, marul ve kuru incirde görüldüğünü belirterek, bu farkın kuru kayısıda yüzde 398, elmada yüzde 361, portakalda yüzde 321, kuru soğanda yüzde 303'ü bulduğunu açıkladı.

Bayraktar, açık alandaki sebzelerin kar altında kalması ve seradaki ürünlerin zarar görmesiyle arzda daralma görüldüğüne dikkati çekerek, düşük hava sıcaklıkları nedeniyle narenciyede meydana gelen don olayının kalite kayıplarına yol açtığını kaydetti.

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci'nin üretici örgütlerinin destekleneceğine ilişkin açıklamalarını da değerlendiren Bayraktar, "Sayın Bakanın, zincirin en zayıf halkasının üreticilerimiz ve üretici örgütlerimiz olduğunu vurgulaması, üreticilerimizin ürettiği ürünün fiyatının belirlenmesinde söz sahibi olmadığını belirtmesi bizim görüşlerimizle birebir uyuşmaktadır. Üretici örgütleri gelişmiş ülkelerde çok güçlüdür. Üretici örgütlerinin pazar payı ülkemizde binde 4 iken, Avrupa Birliği genelinde bu oran yüzde 47’ye ulaşmaktadır. Tarım ürünleri piyasasındaki rakiplerimizden İspanya’da üretici örgütlerinin pazar payı yüzde 50’yi aşarken, Hollanda’da bu oran yüzde 95’e ulaşmaktadır" dedi.

Yumurta fiyatı düştü

Bayraktar, marketlerde fiyatı azalan veya değişmeyen ürünlerin toplam ürünlere oranı yüzde 29 iken, üreticide bu oranın yüzde 56’yı bulduğunu söyledi. Ocakta market fiyatlarında fiyat düşüşünün yüzde 17 ile en fazla yumurtada meydana geldiğine dikkati çeken Bayraktar, en fazla fiyat artışının ise yüzde 34,95 ile mandalinada olduğunun altını çizdi.

Bayraktar, söz konusu ayda üretici fiyatlarında patlıcanın yüzde 26,64 azalmayla fiyatı en fazla düşen ürün olduğuna işaret ederek, en fazla fiyat artışının ise yüzde 45,42 ile kabakta görüldüğünü bildirdi.

Ocak ayında üretici ve market arasındaki fiyat farkının en fazla kuru kayısı, elma, portakal, kuru soğan, marul, kuru incirde yaşandığını belirten Bayraktar, "Bu fark kuru kayısıda yüzde 398, elmada yüzde 361, portakalda yüzde 321, kuru soğanda yüzde 303, marulda 263, kuru incirde yüzde 245'i buldu. Bugün üreticide 6 lira olan kuru kayısı markette 29 lira 90 kuruş, 67 kuruş olan elma 3 lira 9 kuruş, 52 kuruş olan portakal 2 lira 19 kuruşa satılıyor." ifadesini kullandı.

Rus buğdayında hastalık iddiaları

Rus buğdayında bir mantar hastalığı olan fusariumdan kaynaklı toksinlerin bulunduğu ve insan sağlığına olumsuz etkileri olabileceği iddialarına da değinen Bayraktar, "Geçen sene Rusya'dan 2,5 milyon tonu aşkın buğday ithal ettik ve 491 milyon dolar döviz ödedik. Kaliteli buğday açığımızı ithalatla karşılıyoruz. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımızın, bu ülkeden ithal ettiği buğdayda fusariumdan kaynaklı toksin değerlerini analiz edeceğinden kuşkumuz bulunmamaktadır. Eğer olumsuz bir durum ortaya çıkarsa eminiz ki Rusya’dan buğday alımı durdurulacaktır" şeklinde konuştu.

"Tarımda kullanılan elektrikte KDV sıfırlanmalı"

Bayraktar, dolardaki artışın mazot fiyatlarını olumsuz etkilediğini belirterek, "Ocak itibarıyla mazot fiyatları son bir yılda, yüzde 37,8 artışla 4 lira 70 kuruşa çıktı. Tarımsal üretimde kullanılan mazotun bedelinin yarısının devlet tarafından karşılanacağının açıklaması çiftçimiz açısından son derece hayati bir konudur. Bir an önce hayata geçirilmelidir. Tarımda kullanılan elektrikte birim fiyatın düşürülmesi bakımından elektrikte uygulanmakta olan pay ve fonlar ile yüzde 18 KDV gübrede olduğu gibi sıfırlanmalıdır" şeklinde konuştu.

Bu konularda ilginizi çekebilir