Elma üreticisinin umudu 'Rusya pazarı'

Türkiye'de, elma yetiştirilen önemli bölgelerden Bayramiç ilçesinde üreticiler hasada başladı

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

ÇANAKKALE - Türkiye'nin elma üretim merkezlerinden Bayramiç ilçesinde hasada başlayan çiftçiler, Avrupa Birliği (AB) ülkelerine gıda kotası uygulama kararı alan Rusya'ya ihracat yapmayı hedefliyor. 

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kazdağları eteklerinde yer alan elma bahçelerinde hasadın başladığını söyledi. 

İlçede ağırlıklı olarak "golden", "starking", "granny smith", "pink lady", "fuji" cinsi elmalar yetiştirildiğini belirten Pehlivan, "Meyve üreticilerimiz için bereketli bir yıl yaşanıyor. Üreticilerimiz memnun. Şimdiden soğuk hava depoları dolmaya başladı. 60 bin dekar alanda bin 24 üreticimiz, elmacılıktan para kazanıyor" ifadesini kullandı. 

Pehlivan, özellikle Kazdağları'na yakın bir alanda yer alan Derekolu mevkisindeki meyve bahçelerinde rekoltenin yüksek olduğunu vurguladı. 

Kaliteli ürünler yetiştirdiklerini dile getiren Pehlivan, şöyle konuştu: 

"Üreticilerimiz, elmalarını hak ettiğini değerden satmak için ümitle bekliyor. Kazdağları, Alpler'den sonra en yüksek oksijen üreten bölge. Bu bereketli topraklarda yetişen ürünler her yönüyle diğer bölgelerden kaliteli ve lezzetli. Adeta enerji, vitamin deposu. Elmalarımızın kilogramı kaliteye göre 80 kuruş ila 1,50 lira arasında alıcı buluyor. İlerleyen dönemde fiyatların 2 liraya kadar yükseleceğini tahmin ediyoruz. Bahçelerden yaklaşık 130 bin ton elma almayı umut ediyoruz. Rusya'nın, ülkemizden önemli ölçüde gıda ithal edeceği bilgisini edindik. Ürünlerimiz hazır. İhracatçı firmaların gelip ürünlerimizi Rusya'ya götürmesini bekliyoruz." 

Bu konularda ilginizi çekebilir