Faiz indirimi çiftçiyi sevindirecek

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

 

ANKARA - Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, üreticinin finansman ihtiyacı olduğu bir dönemde, Ziraat Bankasının tarımsal kredilerde faiz oranlarını 1 puan düşürmesinin önemli bir işlevi yerine getirdiğini bildirdi.
Bayraktar, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, bugün AK Parti Grup Toplantısında, Ziraat Bankasının tarımsal kredilerde faiz oranlarının 1 puan daha düşürüldüğünü açıkladığını hatırlatarak, üreticinin finansman ihtiyacı olduğu bir dönemde, kararın önemli bir işlevi yerine getirdiğini belirtti.
Tarımsal kredilerin faiz oranlarının düşük olmasının ve zamanında kullanılmasının sektörün gelişmesi açısından önemine dikkati çeken Bayraktar, Ziraat Bankası tarafından 1 yıllık kredilerde uygulanmakta olan yüzde 10 cari faiz oranının yüzde 8'e düşürüldüğünü ifade etti.
Bayraktar, bu durumda yüzde 50 indirimli kredi kullanan çiftçinin yıllık yüzde 5 yerine yıllık yüzde 4 oranında faizle kredi kullanabileceğini kaydederek, bir yılın üzerinde kredi kullanan çiftçiler için yüzde 25 indirimli faiz oranının yüzde 9'dan yüzde 8'e indirildiğini vurguladı.
Konusuna göre uygulanan sıfır faizli kredi kullanımının da devam edeceğine dikkati çeken Bayraktar, son zamanlarda tarımsal girdi fiyatları artışının tarımsal ürün fiyatlarının çok üzerinde olduğu dikkate alındığında zor durumda üretim yapan çiftçinin, şimdi daha ucuza kredi kullanabileceğini bildirdi.
Bayraktar, 2004 yılından bu yana uygulanan devlet desteğinin, gelecek yıllarda faiz oranlarının daha da düşürülerek devam etmesini beklediklerini ifade etti.
Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) verilerine göre, tarım ve balıkçılık sektörüne kullandırılan nakdi kredi miktarının, 2012 yılı sonunda bir önceki yıla göre yüzde 5,5 artışla 32 milyar 642 milyon 626 bin liraya ulaştığını hatırlatan Bayraktar, geçen yıl tarım ve balıkçılık sektörü kredilerinin yüzde 62'sinin, Ziraat Bankası tarafından kullandırıldığı bilgisini verdi.