Fındık ihracatı 3 milyar dolar döviz getirecek

İhraç sezonunun sona ereceği 31 Ağustos'a kadar yaklaşık 220 bin ton fındığın ihraç edilmesi hedefleniyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, bu sezon 220 bin ton fındık ihracatı hedeflendiğini bildirdi. 

Sevinç, fındık ihraç sezonunun 1 Eylül'den itibaren başladığını hatırlattı. Sezonun açılmasıyla 100'ün üzerinde ülkeye fındık ihracatının devam ettiğini belirten Sevinç, "1 Eylül-20 Mart arasında yaklaşık 140 bin ton ihracat yapıldı" dedi. 

Fındık ihracatının hızla devam ettiğini ancak geçen yılki zirai don nedeniyle ihracatın yavaş ilerlediğini dile getiren Sevinç, geçen yıla oranla miktar bazında düşüş, döviz girdisi olarak rekor beklediklerini söyledi. 

İhraç edilen ürünün bekledikleri bir miktar olmadığını, bunun nedenlerinin başında don olayının geldiğini ifade eden Sevinç, fiyatların da buna bağlı olarak yükseldiğini kaydetti. 

Döviz girdisi olarak neredeyse 2023 hedeflerini yakalayacaklarına işaret eden Sevinç, "Şu ana kadar yaklaşık 140 bin ton ihracattan elde edilen döviz girdisi 1 milyar 650 milyon doları geçti" ifadesini kullandı. 

Sevinç, miktar bazında düşüşe ihracatçılar olarak üzüldüklerini kaydederek, şöyle konuştu: 

"Açıkçası buna çok sevinenler var ancak biz o kadar çok sevinemeyeceğiz. Çünkü bizim için önemli olan miktardaki artıştır. Giren dövizin artışı her zaman bir şey ifade etmez. Çünkü bir ürün eğer satılabiliyorsa ve tüketilebiliyorsa onun başarısından söz edilmelidir. Önümüzdeki dönemde rekoltelerde düzelmeler olduğunda miktar bazında artışın yeniden olacağını biliyoruz. 2012 yılında bu ülkenin 301 bin ton tarihi bir ihracat rekorunu kırdığı unutulmamalı." 

"3 milyar dolara yakın döviz girdisi bekliyoruz" 

Sevinç, ihraç sezonunun sona ereceği 31 Ağustos'a kadar yaklaşık 220 bin ton fındığın ihraç edilmesinin hedeflendiğini belirterek, "Karşılığında ise belki bir rekor gelebilir. Bu ihracat rakamı karşısında 3 milyar dolara yakın döviz girdisi bekliyoruz. Bizim beklentilerimiz bu yönde ancak bu durum çeşitli faktörlerin yaşanmasıyla değişebilir" ifadesini kullandı. 

Bu konularda ilginizi çekebilir