Fındık üreticisine "zirai don" uyarısı

Fındıkta verim ve kalitenin düşmemesi için üreticilerin soğuk havalar sebebiyle bahçelerinde önlem alması gerektiği bildirildi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Trabzon Ticaret Borsası'ndan (TTB) yapılan yazılı açıklamada, TTB'nin "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında her yıl fındık üreticilerine, bahçelerinde yapmaları gerekenler konusunda bilgilendirme amacıyla Fındık Tarım Takvimi dağıttıkları belirtilerek, ocak ayında, dişi çiçekler diğer adıyla karanfillerin fındık dallarında kendilerini göstermeye başladığı belirtildi. 

Pulcuklarla örtülü bir tomurcuğun ucundan çıkan, çeşitlere göre kırmızı, bordo ve pembe renklerde değişen kıl gibi ince uzantıları olan bu dişi çiçeklerin ileride birer fındık çotanağı olacağı anlatılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: 

"Bol ürün almak isteniyorsa bu karanfillerin sağlıklı olmaları ve soğuklardan etkilenmeden döllenmeleri gerekir. Bu bakımdan, kış aylarında veya sonrasında gelen geç ilkbahar donlarına karşı bu aylarda önlem alınmalıdır. Bu nedenle genellikle mart ayı sonlarına kadar, bahçe içinde kolay yanıcı, sis veya duman veren çalı-çırpı veya diğer yanıcı materyal temin edilerek hakim rüzgarların geldiği yönlere yığılmalıdır. Bunlar don tehlikesi baş gösterdiğinde gazyağı gibi kolay yanıcı maddelerle tutuşturularak fındık bahçeleri dondan korunabilir." 

Açıklamada, ocak ayında fındık tomurcukları patlamadan önce virgül koşnili ile ilaçlı bir mücadele yapıldığı vurgulanarak, özellikle kumlu topraklarda görülen dalkıran zararlısı ile kültürel mücadele için de bulaşık ve kurumuş dalların toplanarak yakılması ve bu işlem gelecek aylarda da sürdürülebileceği kaydedildi. 

Bu konularda ilginizi çekebilir