Fındık yetiştiricisi için el kitabı

Fındık tarımında verimin artırılması ve daha kaliteli ürün alınmasını sağlamak amacıyla hazırlanan 60 bin kitapçık, fındık üreticilerine dağıtılıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (KFMİB) ile Ordu Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü iş birliğiyle fındık yetiştirme tekniği, bitkisel özellikler, dikim ve terbiye sistemleri, budama, gübreleme, hasat, harman, depolama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi konuları kapsayan "Fındık Yetiştiriciliği Cep Kitabı" hazırlandı.

Dört ziraat mühendisince hazırlanan 80 sayfalık kitapçık, fındık yetiştiriciliği konusunda üreticinin en önemli başvuru kaynağı olacak.

'Fındıkta verim düştü'

Fındık üreten diğer ülkeler ile mukayese edildiğinde birim alanda elde edilen fındık miktarının Türkiye'de çok düşük seviyelerde olduğunu dile getiren KFMİB Yönetim Kurulu Başkanı Edip Sevinç, verim düşüklüğüne neden olan faktörlerin minimize edilmesi için üreticinin modern üretim teknikleri konusunda bilgilendirilmesinin son derece önemli olduğunu vurguladı.

Fındıkta son yıllarda gözle görülür şekilde dekar başı üretimin düştüğünü, kalitenin de tartışılır hale geldiğini kaydeden Sevinç, "Hazırladığımız 80 sayfalık bu kitapta A'den Z'ye her şey mevcut. Bizim fındık üreticilerinden beklentimiz, kitabı okuyup incelemeleri ve kitapta anlatıldığı şekilde fındık yetiştirmeleri" dedi.

Bu konularda ilginizi çekebilir