Fındıkta makineli tarım dönemi

Durak Fındık AŞ, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde makineli tarıma geçilmesi için proje hayata geçirmeye hazırlanıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Durak Fındık AŞ, Doğu Karadeniz Bölgesi’nde makineli tarıma geçilmesi için proje hayata geçirmeye hazırlanıyor.

Durak Fındık A.Ş Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Durak, “Durak Fındık olarak sektördeki verimliliğe yönelik her yıl proje üretiyoruz.Bu yıl özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde fındıkta verimin ve kalitenin artması ve fındıkta maliyetlerin düşürülmesi için üreticimizi güçlü kılacak olan makineli tarım projesine hayata geçirmek istiyoruz” dedi.

Şu anda Ordu Valiliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü’ne konuyu aktardıklarını belirten Durak, “Bu proje fındık üreticisinin maliyetlerini azaltacak, daha kaliteli ürün yetiştirmeye ve fındık üretiminin sürdürülebilirliğine yardımcı olacak. Fındıktaki maliyetleri düşürecektir” diye konuştu. Proje kapsamında 10 adet fındık toplama makinesini hibe ederek üreticilere dağıtımını sağlamayı hedeflediklerini söyleyen Durak, Türk fındık üreticilerinin de artık tamamen modern tarıma geçmesi gerektiğini vurguladı.

Teknolojisini yenilemeyen ayakta kalamayacak

"Fındık sektörünün büyük bir değişim içerisinde olduğunu kendini yenileyen gelişmelere ayak uyduran teknolojisini yenileyen geleceğe yatırım yapan firmaların ayakta kalacağını" kaydeden Kadir Durak, üretime ve kaliteye önem veren maliyetini düşüren üreticinin de çok kazanacağını söyledi.

Durak sözlerine şöyle devam etti;

"Türkiye’nin fındık ihraç ettiği ülkelerde yaşanan ekonomik krizin ülkemiz fındık ihracatının düşmesinde etili olduğunu tüketicinin satın alma noktasında stoksuz ve günü birlik çalışmasına yol açtığını  geçen yıldan devirli bir sezon olduğundan iki sezonu birarada yaşıyoruz. Eski ve yeni birarada, şimdi fındık sezonu gelecek yılın ne olacağına göre şekillenecektir. Fındıkta rekolteyi görmeden yorum yapmak yanlış olur.2023 ihracat hedefi için ülke olarak verimliliği ve kaliteyi önemseyerek maliyetleri düşürerek 1 milyon ton kabuklu üreten bir ülke olmalı ve fındıkta Türkiye olarak üstünlüklerimizi korumalıyız." 

Bu konularda ilginizi çekebilir