'Fındıkta yıllardan beri marka oluşturamadık'

AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk, "Fındıkta yıllardan beri bir marka oluşturamadık. Tamamen Avrupalı çikolata sanayicisinin insafına kalmış durumdayız." dedi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonunda, Gümrük ve Ticaret Bakanlığının 2017 Yılı Bütçe görüşmeleri sürüyor.

Bütçe üzerine söz alan Öztürk, bugünlerde fındık sektöründe bir karmaşa yaşandığını, bu konuda kendisine sürekli mesaj geldiğini, "Ne olacak bu fındığın hali ne?" diye sorulduğunu belirterek, "İşimiz gücümüz fındık, içimiz dışımız fındık oldu." ifadesini kullandı.

Öztürk, önceden çok önemli olan birliklerin, şimdi amaçlanan konumda bulunmadığını dile getirdi. Öztürk, Fiskobirlik'in fındıkla ilgili politika belirleme, piyasada önemli rol üstlenme durumunda olmadığını belirterek, fındıkta "taşların bağlanması, köpeklerin serbest bırakılması gibi bir durum olduğunu" söyledi.

Fındık piyasasındaki başıboşluğa devlet olarak el koymaları ve düzen, standart getirmeleri gerektiğini vurgulayan Öztürk, fındık piyasası düzenleme ve denetleme kurumu gibi bağımsız, ziraatinden ticaretine, sanayisine, ihracatına kadar koordinasyonu sağlayacak, ortam belirleyecek bir kurumun olmasının önemine işaret etti.

Öztürk, fındığın tamamen piyasaya bırakıldığını, Fiskobirlik'in şu anda adının, tabelasının olduğunu, bir şey yapmadığını ifade etti. Fındık piyasasına düzen getirmek zorunda olduklarını vurgulayan Öztürk, "Yıllardan beri bir marka oluşturamadık. Tamamen Avrupalı çikolata sanayicisinin insafına kalmış durumdayız." dedi.

AK Parti'li Öztürk, piyasada hem alıcı hem satıcı yönünden, iki tarafta da tekel oluşturulduğuna yönelik bir iddianın bulunduğunu belirtti.

Bu konularda ilginizi çekebilir