Fındıkta zararlılarla mücadele

Düzce Üniversitesi'nden Öztemiz, fındıkta zararlılarla mücadele için en etkili yöntemlerden birinin karışık çeşit ağaç dikiminden kaçınmak olduğunu söyledi.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Düzce Üniversitesi Ziraat ve Doğa Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, fındık başta olmak üzere birçok ağaç ve bitki türüne zarar veren ve ciddi ekonomik kayıplara neden olan Amerikan beyaz kelebeği ile mücadelede yapılması gerekenleri anlattı.

Amerikan beyaz kelebeğinin, fındığa verdiği zararlardan da bahseden Prof. Dr. Sevcan Öztemiz, "Yaprakları, sadece ana damar kalacak şekilde yiyorlar. Bitki gelişimine verdikleri zarar ile ürün kaybına neden oluyorlar. Nadir de olsa meyvelere de zarar verirler” dedi.

Karışık çeşit fındık dikiminden kaçınılmasının iyi bir kültürel önlem olacağını söyleyen Öztemiz, mekanik ve fiziksel mücadelede ise ışık ve feromon tuzakları kullanımının, zararlı popülasyonunun azaltılmasında etkili olacağının altını çizdi.

Fındık bahçelerinde kelebek yumurtalarının bulunduğu yaprakların, toplanıp imha edilmesiyle zararlı yoğunluğunun azaltılabileceğinden bahseden Öztemiz, haziran ve ağustos aylarında bulaşık ağaçlar üzerinde ağ içinde bulunan larva kümelerinin kesilip yakılmak suretiyle imha edilmesi gerektiğine vurgu yaptı.

Bu konularda ilginizi çekebilir