Gülbirlik, dünya gül sektörüne yön veriyor

Kozmetik sanayinin önemli hammaddelerinden olan gülyağı üretiminin yüzde 65'ini karşılayan Gülbirlik, dünya gül sektörünün öncüsü konumunda yer alıyor.

YAYINLAMA
GÜNCELLEME

Fikri CİNOKUR

ISPARTA - Gülbirlik Genel Müdür Yardımcısı Şerife Gökdoğan, Isparta'nın ve Türkiye'nin gül üretiminde dünya birincisi olduğunu belirterek, "Gülbirlik, kozmetik sanayinin çok önemli hammaddelerinden biri olan gülyağı üretiminin yüzde 65'ini üretiyor. Gülbirlik, dünya gül sektörünün belirleyicisi ve öncüsü konumundadır" dedi.

Isparta'da 63 yıl önce kurulan S.S. Gül Gülyağı ve Yağlı Tohumlar Tarım Satış Kooperatifleri Birliği'nin (Gülbirlik) Genel Müdür Yardımcısı ve Rosense Kozmetik Yönetim Kurulu Üyesi Gökdoğan, kentte gül hasadına başlandığını söyledi.

12 bin üreticinin 20 bin dekarda gül üretimi yaptığını ifade eden Gökdoğan, bu yıl 7-8 bin ton rekolte gerçekleşeceğini söyledi. Geçen yıl kilo başına üreticiye 7.5 TL fiyat verildiğine dikkat çeken Gökdoğan, 2016'da üreticilere toplam 9 milyon lira ödeme yapıldığını kaydetti.

Isparta'nın ve Türkiye'nin gül üretiminde dünya birincisi olduğunu anlatan Şerife Gökdoğan, "Gülbirlik, kozmetik sanayinin çok önemli hammaddelerinden biri olan gülyağı üretiminin yüzde 65'ini üretiyor. Gül üretiminde bizden sonra Bulgaristan yer alıyor. Gülbirlik, dünya gül sektörünün belirleyicisi ve öncüsü konumundadır" diye konuştu.

Dünya gül sektörüne yön veren Gülbirlik'in 2005 yılında yeni bir yapılanma ile markalaşma sürecine girdiğini anımsatan Gökdoğan, kozmetikte 'Rosense' markasını yarattıklarını söyledi. Rosense ile 12 yılda yurtdışında önemli atılımlar yapıldığını belirten Gökdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Rosense markası ile hem kozmetik ürün hem de gülyağı ihracatı her yıl artıyor. Son 3 yılda Almanya, Çin ve Uzakdoğu ülkelerine ciddi satışlarımız var. Bu ülkelerde distribütörlerimiz sayesinde bayi ağı da gelişiyor. Geçen yıl 2 milyon liralık ihracat gerçekleştirdik. 25 dalda 130 çeşit ürünümüz yer alıyor. Geçen yıl hem Gülbirlik hem de Rosense olarak 11'er milyon TL ciro gerçekleştirdik."

Gökdoğan, bölgede gül turizminin de gelişmesine katkıda bulunduklarını geçen yıl tesislerinin 2 binden fazla yabancı, 10 bine yakın da yerli turist tarafından ziyaret edildiğini sözlerine ekledi.